Rzeszów - Wtorek, 08.04.2025
Reklama

Tłumy na festiwalu Karpaty na Widelcu

Dodano:

fot. RESinet.pl
fot. RESinet.pl
RZESZÓW. Nawet 15 tys. osób wzięło udział w festiwalu Karpaty na Widelcu, który odbył się w ostatni weekend w Rzeszowie – informuje Artur Gernand z Kancelarii Prezydenta Rzeszowa.

W miniony weekend w Rzeszowie odbyła się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu, którego ambasadorem i gościem specjalnym był Robert Makłowicz. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi.

Na rzeszowskim Rynku powstała strefa festiwalowa, w której za tzw. cegiełki o symbolicznej wartości 10 zł, odwiedzający mogli skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez 10 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. Były to m.in. proziaki, kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.

W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg. Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.

- Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.

Na towarzyszącym festiwalowi jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych zaprezentowało się ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski. Jak wynika z informacji ratusza, jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób.

Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia”  zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:

W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
  • Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
  • Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
  • RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
  • Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka – Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za „LSD” Lasowiacki serek domowy – twaróg kozi kulany

W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
  • Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
  • Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli 
  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
  • W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
Reklama
 
W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
  • M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy 

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
 
  • W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
  • Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
  • Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni

W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
  • Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
  • Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Pasieka Maciejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy

W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
  • Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
  • Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Winnica Notabene za Wino białe półwytrawne Ortus
 
W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
  • PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy
 
 
 
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

Lada dzień ruszają prace modernizacyjne na Stadionie Miejskim. Podpisano umowę

RZESZÓW. Przebudowa budynku spikerki to pierwsze z kilku zaplanowanych w tym roku zadań, jakie zostaną zrealizowane na Stadionie Miejskim „Stal” w Rzeszowie. W środę podpisano umowę z wykonawcą. Koszt inwestycji to ponad...

Rzeszów

Wzrosły ceny mieszkań w Rzeszowie. Ile obecnie zapłacimy za m2?

RZESZÓW. Jak wynika z najnowszego raportu portalu RynekPierwotny.pl, za metr kwadratowy mieszkania w Rzeszowie trzeba zapłacić prawie 11,1 tys. zł (dane z grudnia 2024 r.). Oznacz to, że ceny mieszkań w stosunku...

33. Finał WOŚP

Około 250 wolontariuszy WOŚP będzie kwestować na ulicach Rzeszowa

RZESZÓW. Już tylko kilka dni pozostało do 33. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Tym razem Orkiestra zbiera na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. Na ulicach Rzeszowa pojawi się około 250 wolontariuszy z...

Rzeszów

Tragiczny finał zabawy na śniegu. 8 i 7-latek spadli z 4-metrowej skarpy, w akcji helikopter LPR

BEZMIECHOWA. Dwaj bracia, 8 i 7-latek, podczas zjeżdżania z góry na gumowym pontonie, spadli z ponad 4-metrowej skarby. Obaj trafili do szpitala w Rzeszowie. Starszy w ciężkim stanie był transportowany śmigłowcem LPR.

Rzeszów

Najlepszy rok w historii lotniska w Jasionce. Obsłużono ponad 1,1 mln pasażerów

RZESZÓW/JASIONKA. Port lotniczy Rzeszów-Jasionka dołączył do grona „milionerów”, czyli lotnisk obsługujących ponad milion pasażerów rocznie. W 2024 roku obsłużono dokładnie 1 145 257 osób. To najlepszy wynik w historii portu.

Rzeszów

Hermanowa. 45-letni mężczyzna zginął w pożarze domu

Policjanci pod nadzorem prokuratora pracują nad ustaleniem przyczyn tragicznego pożaru w Hermanowej. W płomieniach zginął 45-letni mężczyzna.

Rzeszów

Trwa wyburzanie stadionu Resovii [ZDJĘCIA]

RZESZÓW. Od kilku dni trwają prace rozbiórkowe na stadionie Resovii przy ul. Wyspiańskiego. W miejscu starego obiektu, powstanie Podkarpackie Centrum Lekkiej Atletyki. Pod artykułem znajdziecie zdjęcia z rozbiórki.

Rzeszów

Rzeszowskie szkoły wśród najlepszych w Polsce. Znamy wyniki rankingu „Perspektywy 2025”

RZESZÓW. Rzeszowskie Liceum Sióstr Prezentek, II Liceum Ogólnokształcące oraz Technikum nr 6 z Zespołu Szkół Elektronicznych i Technikum nr 7 z Zespołu Szkół Mechanicznych znalazły się w pierwszej setce najlepszych placówek. Dodatkowo...

Reklama