Rzeszów - Niedziela, 24.11.2024
Reklama

Karpaty na Widelcu. Co zjemy na festiwalu? [MENU]

Dodano:

Fot. Grzegorz Bukała / Urząd Miasta Rzeszowa
Fot. Grzegorz Bukała / Urząd Miasta Rzeszowa
RZESZÓW. Już w ten weekend w Rzeszowie odbędzie się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu, którego ambasadorem jest Robert Makłowicz. Organizatorzy przedstawili pełne menu strefy festiwalowej.

Festiwal Karpaty na Widelcu odbędzie się w dniach 24 – 25 września na rzeszowskim Rynku. Rozpocznie go korowód kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, który wyruszy o godz. 12:00 z ulicy Grunwaldzkiej na Rynek, gdzie na scenie nastąpi uroczyste otwarcie imprezy z udziałem Roberta Makłowicza.

Na Rynku powstanie strefa festiwalowa, w której za tzw. cegiełki o symbolicznej wartości 10 zł, będzie można skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez 10 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów.

W festiwalowym menu znajdą się między innymi: proziaki, kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przekazany na szkolenia dla młodych kucharzy – uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie i doposażenie szkoły.

PEŁNE MENU FESTIWALOWE:

ESENCJA (HOTEL AMBASADORSKI)
  • Kacapoły
  • Cebulaki z zalewajką
  • Hreczanyki
FOLK (HOTEL BRISTOL)
  • Barszcz galicyjski z cebulowymi ziemniakami i twarogiem
  • Kulebiak drożdżowy z kasza i ziemniakami z borowikami duszonymi w śmietanie i kapustą czerwoną z jabłkami
  • Ciasto makowiec z orzechami i czekoladą
GOŚCINIEC
  • Hreczanyki w Maczance Bojkowskiej
  • Proziaki
  • Żurek na zakwasie
RESTAURACJA JAN KIEPURA (HOTEL CZARNY POTOK KRYNICA ZDRÓJ)
  • Kociołek z dziczyzną z dodatkiem śmietany
  • Proziaki z szarpanym żebrem wołowym
KLUB PODKARPACKICH GASTRONOMÓW
  • Kacapoły
  • Hreczynaki
  • Kapusta ziemniaczana
KOZLOVNA
  • Piróg gryczany z sosem kurkowym
  • Klepak z twarogiem i powidłem śliwkowym
  • Stolniki z cebulką w oleju lnianym
KRESOWA OSADA BASZNIA DOLNA
  • Krem z pokrzywy z dzikim makaronikiem marchwiowym
  • Żebrunio z pieca marynowane w słodzie żytnim, cukrze trzcinowym, pomidorach i miodzie
  • Gołąbki na sposób lwowski
LORD JACK
  • Proziak z szarpaną wieprzowiną
  • Pierogi razowe z bryndzą i kasza gryczaną
  • Zupa krem z pieczonego czosnku z popcornem z kaszy gryczanej
 
PATIO (GRAND HOTEL)
  • Banianka z zacierką pietruszkową
  • Żeberka z borowikami i kiszoną kapustą
  • Strudel jabłkowy
STARY BROWAR RZESZOWSKI
  • Prosiak pieczony z proziakiem
  • Żurek z fasolą i grzybami
  • Placek drożdżowy ze śliwkami
 
ZACISZE (HOTEL ZACISZE BRATKOWICE)
  • Zestaw proziaków z gzikiem, powidłem śliwkowym i szarpaną wołowiną
  • Fuczki w sosie z grzybów leśnych
  • Zalewajka z kiełbasa i jajkiem
 
POKAZY KULINARNE, KOCIOŁ Z DZICZYZNĄ I KONCERTY

W sobotnim programie znajdą się także między innymi pokaz kulinarny Roberta Makłowicza i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie głównej na Rynku tego dnia wystąpi formacja FANFARA AWANTURA w dwóch odsłonach – jako Prawdziwe Polskie Techno i Turbo Balkan Groove, z kolei na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy cztery zespoły ludowe: Zespół Pieśni i Tańca Hyżniacy, Zespół Pieśni i Tańca Karpaty, Zespół Pieśni i Tańca Kompanija oraz Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny.
Reklama
Drugi dzień festiwalowych atrakcji rozpocznie się nieco później, bo o godzinie 14.30. Na Rynku zamiast strefy dań festiwalowych pojawi się kocioł z dziczyzną. Na miejscu będzie obecny Jan Kuroń, który przyrządzi swoje danie w formie pokazu na scenie. Równie bogato zapowiada się „menu muzyczne”. Na scenie głównej zagrają Patryk Mateja z zespołem, Żmije i Haydamaky, na scenie przy ul. Słowackiego natomiast Mobilna Filharmonia, Zespół Pieśni i Tańca Bandoska, Zespół Pieśni i Tańca Resovia Saltans Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Marcin Florczak.

JARMAK RĘKODZIEŁA I PRODUKTÓW REGIONALNYCH

W ramach festiwalu Karpaty na Widelcu odbędzie się również dwudniowy jarmark produktów regionalnych i rękodzieła. Swoje produkty zaprezentuje ponad 60 wystawców, których stosika będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Grunwaldzkiej. Festiwalowy akcent pojawi się także w Rzeszowskich Piwnicach – podczas zwiedzania w  podziemnej  karczmie będzie można degustować regionalne przysmaki, między innymi proziaki, gomółki, dżem z derenia. Podczas festiwalu odbędzie się także konkurs dla producentów żywności, a najlepszy z nich będzie nagrodzony tytułem „Najlepszy Smak 2022 Karpat na Widelcu”.
 
PROGRAM FESTIWALU KARPATY NA WIDELCU:
 
24 września
 
12:00 Korowód Kucharzy z uroczyste otwarcie festiwalu
Strefa dań festiwalowych

14:30 Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
 
25 września
 
14:30 Karpacki kocił z dziczyzną
14:45 Pokaz kulinarny Jana Kuronia
 
Ponadto:
 
11:00 - 20:00 Jarmak rękodzieła i produktow regionalnych (ul. Kościuszki i ul. Grunwaldzka)
 
Regionalne jadło w Rzeszowskich Piwnicach
 
Koncerty:
 
24 września

 
Scena na Rynku
  • Fanfara awantura - Prawdziwe Polskie Techno
  • Fanfara awantura - Turbo Balkan Groove
Scena przy ul. Słowackiego
  • Zespół pieśni i tańca Hyżniacy
  • Zespół pieśni i tańca Karpaty
  • Zespół pieśni i tańca Kompanija
  • Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny
 
25 września
 
Scena na Rynku
  • Patryk Mateja z zespołem
  • Zmije
  • Haydamaky
Scena przy ul. Słowackiego
  • Mobilna Filharmonia
  • Zespół pieśni i tańca Bandoska
  • Zespół pieśni i tańca Resovia Saltans Uniwersytetu Rzeszowskiegi
  • Marcin Florczak
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

Jest umowa na drugi etap ul. Parkowej

RZESZÓW. Lada dzień mają ruszyć prace przy budowie drugiego etapu ul. Parkowej oraz odcinka ul. Miłocińskiej. W czwartek podpisano umowę z wykonawcą, firmą Eurovia.

Rzeszów

Otwarto Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne. To pierwsza taka placówka w Rzeszowie

RZESZÓW. W środę w Rzeszowie odbyło się uroczyste otwarcie Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego. To pierwsze takie miejsce w mieście. W całym regionie jest tylko 7 tego typu placówek. Budowa COM kosztowała 7,3 mln zł.

Rzeszów

1 kwietnia rusza sezon ogródkowy na rzeszowskim Rynku

RZESZÓW. Lada dzień rozpocznie się sezon ogródkowy na rzeszowskim Rynku. Ogródki pozostaną tam do końca października.

Rzeszów

Rusza kiermasz wielkanocny w rzeszowskiej Plazie

RZESZÓW. Od 27 do 29 marca 2024 r. w CH Plaza odbędzie się Kiermasz Wielkanocny.  Wystawcy zaoferują regionalne produkty. Na stoiskach znajdą się m.in. wielkanocne przysmaki, rękodzieło artystyczne, ozdoby świąteczne oraz wyjątkowe...

Rzeszów

Obok stacji Rzeszów Staroniwa powstała hala serwisowa Podkarpackiej Kolei Aglomeracyjnej

RZESZÓW. Oficjalnie oddano do użytku halę, w której serwisowany będzie tabor Podkarpackiej Kolei Aglomeracyjnej. Koszt inwestycji to ponad 167 mln zł.

Rzeszów

Przebudowa ul. Załęskiej. Prace rozpoczną się lada dzień

RZESZÓW. Dziś w ratuszu podpisano umowę z konsorcjum firm, które przebuduje ulicę Załęską. Prace mają rozpocząć się lada dzień. Inwestycja o wartości blisko 6 mln zł ma zakończyć się jesienią br.

Rzeszów

Wisłokostrada. Trwają przygotowania do budowy obiektów inżynierskich

RZESZÓW. Na budowie Wisłokostrady prowadzone są obecnie prace rozbiórkowe mostu Załęskiego. Wykonawca rozpoczął również przygotowania do budowy drugiego mostu oraz estakady nad torami.

Rzeszów

Port lotniczy Rzeszów-Jasionka otrzymał imię "Rodziny Ulmów"

RZESZÓW / JASIONKA. Od niedzieli port port lotniczy Rzeszów-Jasionka nosi imię Rodziny Ulmów.

Reklama