JASŁO. Już po raz piąty Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle szkolić będzie przyszłych winiarzy w ramach Studium Praktycznego Winiarstwa. Inauguracja zajęć kolejnego rocznika odbyła się końcem stycznia. Wolne miejsca na szkolenie najwcześniej w 2021 roku.
Oferta Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Z rocznych kursów przygotowujących do zawodu winiarza skorzystało już blisko 120 osób.
Wysokie zainteresowanie
Ze względu na ograniczenia liczby słuchaczy, związane z zajęciami praktycznymi w winnicy i przetwórni, grupa nie może liczyć więcej niż 30 osób. Gdyby nie to, możemy się spodziewać, że absolwentów PAW byłoby znacznie więcej.
„Od dwóch lat praktycznie nie ogłaszamy już nawet naborów na nowe roczniki, ponieważ osoby, które nie dostały się w jednym roku automatycznie zapisują się na kolejny. W międzyczasie wpływają kolejne zgłoszenia, teraz zapisujemy już na 2021, bo na 2020 lista jest już pełna” – czytamy na stronie PAW.
Na odbywające się co dwa tygodnie weekendowe zjazdy zjeżdżają do Jasła ludzie z całej Polski. W poprzednich rocznikach byli i tacy ludzie, którzy regularnie przylatywali na zajęcia w Jaśle z Brukseli i Hiszpanii. W tym roku jest podobnie, wśród kursantów są mieszkańcy zachodnio-pomorskiego kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, śląskiego, opolskiego, mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego, świętokrzyskiego, małopolskiego i podkarpackiego.
Nie ma się co dziwić ponieważ winnice powstają w każdym zakątku Polski. Doświadczenia ostatnich lat pokazują, że winorośl uprawiać można w całej Polsce, także w rejonach, które w tym kontekście wydawać by się mogły abstrakcją. To jednak kwestia odpowiedniego doboru miejsca, odmian i wiedzy, jak to robić.
W ub.r. PAW wpisana została na listę placówek kształcenia ustawicznego a decyzją Podkarpackiego Kuratora Oświaty uzyskaliśmy także akredytację dla całości prowadzonego kształcenia.
Przebieg szkoleń
Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego 120 godzin stanowić będą zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina.
Poletkiem dydaktycznym dla Słuchaczy PAW jest miejska Winnica Jasło oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz podczas wyjazdów enoturystycznych do winnic polskich i zagranicznych.
Za zajęcia warsztatowe i ćwiczenia prowadzone w ramach szkoleń zapłacimy: za jeden dzień - 150 zł, za dwa dni - 250 zł.
Oferta Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Z rocznych kursów przygotowujących do zawodu winiarza skorzystało już blisko 120 osób.
Wysokie zainteresowanie
Ze względu na ograniczenia liczby słuchaczy, związane z zajęciami praktycznymi w winnicy i przetwórni, grupa nie może liczyć więcej niż 30 osób. Gdyby nie to, możemy się spodziewać, że absolwentów PAW byłoby znacznie więcej.
„Od dwóch lat praktycznie nie ogłaszamy już nawet naborów na nowe roczniki, ponieważ osoby, które nie dostały się w jednym roku automatycznie zapisują się na kolejny. W międzyczasie wpływają kolejne zgłoszenia, teraz zapisujemy już na 2021, bo na 2020 lista jest już pełna” – czytamy na stronie PAW.
Na odbywające się co dwa tygodnie weekendowe zjazdy zjeżdżają do Jasła ludzie z całej Polski. W poprzednich rocznikach byli i tacy ludzie, którzy regularnie przylatywali na zajęcia w Jaśle z Brukseli i Hiszpanii. W tym roku jest podobnie, wśród kursantów są mieszkańcy zachodnio-pomorskiego kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, śląskiego, opolskiego, mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego, świętokrzyskiego, małopolskiego i podkarpackiego.
Reklama
W ub.r. PAW wpisana została na listę placówek kształcenia ustawicznego a decyzją Podkarpackiego Kuratora Oświaty uzyskaliśmy także akredytację dla całości prowadzonego kształcenia.
Przebieg szkoleń
Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego 120 godzin stanowić będą zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina.
Poletkiem dydaktycznym dla Słuchaczy PAW jest miejska Winnica Jasło oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz podczas wyjazdów enoturystycznych do winnic polskich i zagranicznych.
Za zajęcia warsztatowe i ćwiczenia prowadzone w ramach szkoleń zapłacimy: za jeden dzień - 150 zł, za dwa dni - 250 zł.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz