W coraz większej ilości domów zwykłe gazowe kuchenki zastępują elektryczne, wyposażone w płytę indukcyjną. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego – są energooszczędne, bezpieczne i pozwalają na szybkie przygotowanie potraw. A to tylko niektóre z licznych zalet tego rozwiązania.
Technologia indukcji to jedno z osiągnięć dzisiejszej technologii. Dlatego też sposób działania takiej kuchenki wcale nie jest tak prosty do wytłumaczenia. Cały mechanizm opiera się tu przede wszystkim na elektromagnetyzmie. Pod płytą umieszczone są płytki, które wytwarzają pole magnetyczne. I to właśnie z tego powodu patelnia używana na takiej kuchence musi być do niej właściwie przystosowana. Patelnia do kuchni indukcyjnej wyposażona jest w spód, który wchodzi w reakcję z tym mechanizmem, wytwarzając tak zwane prądy wirowe. Pytanie tylko, po czym poznać patelnię indukcyjną? Dowiedzmy się więc, jak wybrać odpowiednią.
Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię na indukcję?
Zacznijmy przede wszystkim od tego, jak właściwie poznać, że patelnia jest indukcyjna – oczywiście pomijając fakt, że możemy to zweryfikować po samej nazwie produktu. Wszystkie naczynia przeznaczone do użytku na płycie indukcyjnej mają specjalne, powszechnie obowiązujące oznaczenie. Symbol ten przedstawia zapętlony szlaczek. Jeśli zobaczymy go na spodzie patelni, możemy być pewni, że jest to patelnia indukcyjna.
Kupując patelnie indukcyjne, musimy zwrócić uwagę także na wiele innych kwestii. Jedną z kluczowych, jest powłoka. Rodzaj powierzchni patelni ma bowiem ogromny wpływ na jakość oraz wygodę przygotowywania dań. Co więcej, wpływa on także na komfort mycia naczynia oraz jego wytrzymałość i trwałość. Z pewnością najlepszym wyborem będzie nieprzywierająca powłoka non-stick. Korzystając z niej, nie będziemy musieli martwić się żadnymi przypaleniami. A co najważniejsze – umożliwia ona łatwe smażenie bez użycia tłuszczu. Powłoka nieprzywierająca jest więc świetną opcją dla osób dbających o dietę.
Patelnie na indukcje — z jakiego materiału
Reklama
Patelnia żeliwna jest niezwykle trwała i doskonale się nagrzewa. Z tego tez powodu doskonale sprawdza się do smażenia potraw w wysokich temperaturą. Minusem jest natomiast łatwe przywieranie dań. Patelnia ceramiczna to natomiast dobry wybór, jeśli potrzebna jest nam uniwersalna patelnia. Wraz z powłoką ceramiczną zyskujemy bowiem łatwe czyszczenie, smażenie bez przywierania i niezwykłą lekkość. Patelnia ze stali sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i zapiekania dań. Ten rodzaj patelni najchętniej wykorzystywany jest przez profesjonalnych kucharzy.
Patelnie na indukcję — rodzaje
Patelnia na indukcję dostępna jest w wielu różnych wariantach. Przed zakupem dobrze się więc zastanówmy, w jakim celu będziemy z niej korzystać. Co codziennego użytku świetnie sprawdzi się klasyczna patelnia uniwersalna. Do smażenia naleśników wybierzmy płytką patelnię z powłoką non-stick. Patelnia grillowa o karbowanej powierzchni to idealna opcja do przyrządzania mięs i warzyw. Patelnia emaliowana jest natomiast wprost stworzona do przygotowywania jednogarnkowych potraw.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz