Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Patelnia na indukcję — jak wybrać najlepszą?

Dodano:

Jeśli mamy w domu kuchenkę indukcyjną, musimy wyposażyć się w specjalne naczynia, przystosowane do tej technologii. Patelnie także musimy wymienić na nowe. Sprawdźmy więc, jakie patelnie do indukcji wybrać oraz na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.

W coraz większej ilości domów zwykłe gazowe kuchenki zastępują elektryczne, wyposażone w płytę indukcyjną. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego – są energooszczędne, bezpieczne i pozwalają na szybkie przygotowanie potraw. A to tylko niektóre z licznych zalet tego rozwiązania.
Technologia indukcji to jedno z osiągnięć dzisiejszej technologii. Dlatego też sposób działania takiej kuchenki wcale nie jest tak prosty do wytłumaczenia. Cały mechanizm opiera się tu przede wszystkim na elektromagnetyzmie. Pod płytą umieszczone są płytki, które wytwarzają pole magnetyczne. I to właśnie z tego powodu patelnia używana na takiej kuchence musi być do niej właściwie przystosowana. Patelnia do kuchni indukcyjnej wyposażona jest w spód, który wchodzi w reakcję z tym mechanizmem, wytwarzając tak zwane prądy wirowe. Pytanie tylko, po czym poznać patelnię indukcyjną? Dowiedzmy się więc, jak wybrać odpowiednią.
 

Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię na indukcję?


Zacznijmy przede wszystkim od tego, jak właściwie poznać, że patelnia jest indukcyjna – oczywiście pomijając fakt, że możemy to zweryfikować po samej nazwie produktu. Wszystkie naczynia przeznaczone do użytku na płycie indukcyjnej mają specjalne, powszechnie obowiązujące oznaczenie. Symbol ten przedstawia zapętlony szlaczek. Jeśli zobaczymy go na spodzie patelni, możemy być pewni, że jest to patelnia indukcyjna.
Kupując patelnie indukcyjne, musimy zwrócić uwagę także na wiele innych kwestii. Jedną z kluczowych, jest powłoka. Rodzaj powierzchni patelni ma bowiem ogromny wpływ na jakość oraz wygodę przygotowywania dań. Co więcej, wpływa on także na komfort mycia naczynia oraz jego wytrzymałość i trwałość. Z pewnością najlepszym wyborem będzie nieprzywierająca powłoka non-stick. Korzystając z niej, nie będziemy musieli martwić się żadnymi przypaleniami. A co najważniejsze – umożliwia ona łatwe smażenie bez użycia tłuszczu. Powłoka nieprzywierająca jest więc świetną opcją dla osób dbających o dietę.
 

Patelnie na indukcje — z jakiego materiału

Reklama
Jednym z najważniejszych parametrów, jakie musimy wziąć pod uwagę, kupując patelnię, której używać będziemy na kuchence indukcyjnej, jest materiał, z jakiego jest ona wykonana. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy przede wszystkim patelnie żeliwne, patelnie aluminiowe oraz te ze stali nierdzewnej. Który materiał będzie najlepszy?
Patelnia żeliwna jest niezwykle trwała i doskonale się nagrzewa. Z tego tez powodu doskonale sprawdza się do smażenia potraw w wysokich temperaturą. Minusem jest natomiast łatwe przywieranie dań. Patelnia ceramiczna to natomiast dobry wybór, jeśli potrzebna jest nam uniwersalna patelnia. Wraz z powłoką ceramiczną zyskujemy bowiem łatwe czyszczenie, smażenie bez przywierania i niezwykłą lekkość. Patelnia ze stali sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i zapiekania dań. Ten rodzaj patelni najchętniej wykorzystywany jest przez profesjonalnych kucharzy.
 

Patelnie na indukcję — rodzaje


Patelnia na indukcję dostępna jest w wielu różnych wariantach. Przed zakupem dobrze się więc zastanówmy, w jakim celu będziemy z niej korzystać. Co codziennego użytku świetnie sprawdzi się klasyczna patelnia uniwersalna. Do smażenia naleśników wybierzmy płytką patelnię z powłoką non-stick. Patelnia grillowa o karbowanej powierzchni to idealna opcja do przyrządzania mięs i warzyw. Patelnia emaliowana jest natomiast wprost stworzona do przygotowywania jednogarnkowych potraw.
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

SZUBRYT OD KUCHNI: wielkanocny obiad

Polskie święta to głębia smaku. Po wielkanocnym śniadaniu czas na inspiracje związane ze świątecznym obiadem.

Artykuł sponsorowany

SZUBRYT OD KUCHNI: Odcinek świąteczny - śniadanie wielkanocne

Zapraszamy Was na świąteczny odcinek "SZUBRYT OD KUCHNI", w którym Mikołaj Rey przygotuje pyszne propozycje na wielkanocne śniadanie, łącząc tradycję z kulinarnym twistem i wykorzystując produkty naszej marki.

Artykuł sponsorowany

Benefity nowego budownictwa ‒ jakie udogodnienia oferują deweloperzy swoim mieszkańcom?

Rynek mieszkaniowy w naszym kraju pomimo pandemii ma się dobrze. To z kolei zmusza coraz to kolejnych deweloperów do walki o klienta. Oczywiście z punktu widzenia konsumenta takie rozwiązanie jest dobre, ponieważ...

Artykuł sponsorowany

Jak dobrać materac? Przewodnik po rodzajach materacy do spania

Sen jest zbawienny dla naszego zdrowia, a według niektórych jest bezcennym lekarstwem na wiele przypadłości. Zanim jednak wpadniemy w objęcia Morfeusza, warto zwrócić uwagę, na czym śpimy. Czy jest to rozkładana kanapa...

Artykuł sponsorowany

Nissan otwiera zamówienia na nowego crossovera Qashqai w wersji Premiere Edition

Nissan przedstawia cennik i oficjalnie otwiera zamówienia na nową generację modelu Qashqai w specjalnej wersji Premiere Edition.

Artykuł sponsorowany

Najciekawsze nawiedzone zamki w Europie

Europa to wspaniały kontynent, na którym nie brakuje ciekawych miejsc i atrakcji dla turystów z całego świata. W tym artykule postaram się jednak zaprezentować te miejsca, które, choć bardzo interesujące, to z...

Artykuł sponsorowany

Używane pojazdy dostawcze z gwiazdą - i certyfikatem

Z początkiem 2021 roku w sieci dealerskiej Mercedes-Benz Vans w Polsce ruszył ogólnoeuropejski program Mercedes-Benz Certified dla pojazdów dostawczych marki. Dzięki niemu klient kupujący używanego vana z gwiazdą zyska pewność, że został...

Artykuł sponsorowany

Top 10: Nowa kolekcja etui Spigen do Samsunga Galaxy S21 Plus.

Seria smartfonów Samsung Galaxy S to synonim wydajności, nowoczesności i dbałości o każdy detal urządzenia. Tego roku, Samsung wcześniej niż zazwyczaj wprowadził do oferty nowy model z linii Galaxy S21.

Reklama