Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Monotonia w kuchni - co można zmienić?

Dodano:

Wciąż te same, monotonne dania potrafią zabić radość z posiłków. Jedzenie, zamiast być przyjemnością, staje się nudnym obowiązkiem. Niczym nie zaskakujące, znane smaki powodują utratę chęci do gotowania. Niska kreatywność w kuchni zaczyna korelować z nie najlepszą jakością dań, ponieważ ich zbytnia powtarzalność to prosta droga do niedoborów żywieniowych. W jaki sposób zmienić ten stan rzeczy?
 

Otwórz się na eksperymentowanie


Kreatywność w gotowaniu nie zrodzi się sama. Aby zastąpiła nudę, trzeba dać głowie przestrzeń na nowe pomysły. A te powstaną szybciej, jeśli zaczniemy się w czymś inspirować. Czym dokładnie? W książkach kucharskich, a nawet w sieci na wyciągnięcie ręki jest sporo przepisów, propozycji na ciekawe, smaczne dania. Odszukanie pomysłów jest dziecinne proste, jednak wielu z nas tego nie robi. Nierzadko bowiem mamy nie lada problem z określeniem, co chcemy zjeść, na jakie danie mamy ochotę. Sprzyja temu dotychczasowa jałowość potraw, która spłyca wyczucie na bodźce smakowe. Przyzwyczajeni, że wiele dań smakuje podobnie, nie motywujemy się do poszukiwań czegoś nowego. Co można zrobić? Ważne jest, aby wsłuchać się nieco w podszepty naszego ciała. Czasami daje ono sygnały, że brakuje mu określonych substancji odżywczych — a niedobory, przy monotonnym menu, nie są żadnym zaskoczeniem. Rozdrażnieniem, brakiem koncentracji, drętwieniem kończyn może objawiać się niedobór witaminy B12 i żelaza. Uwzględnienie w menu np. wątróbki drobiowej z dodatkiem siekanej pietruszki może być pomocne. Z kolei bóle mięśni i stawów, spadki ciśnienia, osłabienie paznokci i włosów bywa związane z niedoborem białka. Walczyć można z tym poprzez włączenie do menu potraw na bazie jajek, fasoli, soczewicy czy dobrej jakości mięsa. Z kolei jeśli marzą się nam pyszne desery, jednak pilnujemy odpowiedniej masy ciała, z pewnością znajdziemy w sieci i taki przepis na serniczek, który nie zrujnuje efektów diety redukcyjnej, a ciasto będzie lekkie i pełne błonnika.
 

Zobacz, jak to robią inni

Reklama
Innym sposobem na bardziej urozmaicone dania jest podpatrzenie, jak z kreatywnością kulinarną radzą sobie inni, i to dosłownie. Jeżeli samodzielne przygotowywanie ciekawych potraw nie jest naszą mocną stroną, warto oddać tę część sztuki gastronomicznej specjalistom? Przykładem niech będzie WygodnaDieta.pl, której jadłospisy to prawdziwa kopalnia pomysłów. Menu obejmuje bowiem potrawy: wegańskie, wegetariańskie, rybne, ketogeniczne, dla sportowców, diabetyków, osób, które stosują dietę eliminacyjną (jedzenie bez glutenu, nabiału, laktozy) i wiele innych. Z cateringiem nie ma mowy o nudzie. Codziennie otrzymujemy inny zestaw dań. Każde z nich natomiast cieszy i kubki smakowe, i oczy — estetyką i smakiem niczym nie odbiegają od dań restauracyjnych.
Jak zamówić catering? Dieta pudełkowa w Rzeszowie, Warszawie czy Poznaniu zwykle opiera się na podobnych zasadach. Najpierw trzeba zdecydować się na interesujący nas rodzaj menu. W dalszych krokach niezbędne jest wybranie czasu trwania cateringu oraz miejsce codziennych dostaw zestawu (zwykle pięciu) posiłków. Przyznać trzeba, że już sama wygoda takiego rozwiązania kusi, by z diety pudełkowej nie tak szybko rezygnować... Zawsze więc jest możliwość przedłużenia abonamentu lub wykupienia go jednorazowo np. aż na kwartał.
 
Ucieczka od monotonii w kuchni to przede wszystkim szukanie inspiracji. Zmiana nawyków kulinarnych, które do tej pory trzymały nas blisko znanych, ale mało atrakcyjnych potraw, idzie w parze z poszukiwaniem pomysłów na własną rękę bądź oddaniem sprawy w ręce profesjonalistów. Urozmaicony talerz to lepsze zdrowie — warto o tym pamiętać!
 
 
 
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Kalkulator zarobków — kiedy warto z niego skorzystać?

Przydatnym narzędziem dla każdego jest kalkulator zarobków, dzięki któremu w prosty sposób można wyliczyć wszystkie koszty zatrudnienia, sprawdzić ile wyniesie podatek oraz składki ZUS przy danym wynagrodzeniu.

Artykuł sponsorowany

Czym jest rynek pracy?

Rynek pracy to dosyć szerokie zagadnienie. Składa się z wielu elementów i gałęzi, ale to oczywiście ludzie są w nim najważniejsi.

Artykuł sponsorowany

Zarobki netto a brutto

Istotną kwestią, która często budzi wiele wątpliwości, są różnice w zarobkach brutto i netto.

Artykuł sponsorowany

Gdzie pracować, żeby dużo zarabiać?

Niemal każdy przynajmniej raz w życiu zastanawiał się, jakie są najlepiej opłacane zawody i jakie kwalifikacje trzeba posiadać, aby je wykonywać.

Artykuł sponsorowany

Najlepsze pomysły na upominki firmowe

Prezenty w biznesie to sposób na podtrzymywane i zacieśnianie relacji ze wspólnikami i klientami, motywowanie pracowników, ale także promowanie swoich usług lub produktów.

Artykuł sponsorowany

18. urodziny E. Leclerc w Rzeszowie

Rzeszowski sklep E.Lecrerc świętuje w tym roku 18 urodziny. Z okazji tego jubileuszu dla swoich klientów przygotował dwuetapowy konkurs.

Artykuł sponsorowany

Języki w CV – co, gdzie i dlaczego?

Niezwykle ważnym elementem każdego życiorysu jest informacja na temat znajomości języków obcych.

Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę podczas rekrutacji do pracy?

W procesie rekrutacyjnym zarówno kandydaci, jak i pracodawcy powinni zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które ułatwią im procedurę.

Reklama