Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Monotonia w kuchni - co można zmienić?

Dodano:

Wciąż te same, monotonne dania potrafią zabić radość z posiłków. Jedzenie, zamiast być przyjemnością, staje się nudnym obowiązkiem. Niczym nie zaskakujące, znane smaki powodują utratę chęci do gotowania. Niska kreatywność w kuchni zaczyna korelować z nie najlepszą jakością dań, ponieważ ich zbytnia powtarzalność to prosta droga do niedoborów żywieniowych. W jaki sposób zmienić ten stan rzeczy?
 

Otwórz się na eksperymentowanie


Kreatywność w gotowaniu nie zrodzi się sama. Aby zastąpiła nudę, trzeba dać głowie przestrzeń na nowe pomysły. A te powstaną szybciej, jeśli zaczniemy się w czymś inspirować. Czym dokładnie? W książkach kucharskich, a nawet w sieci na wyciągnięcie ręki jest sporo przepisów, propozycji na ciekawe, smaczne dania. Odszukanie pomysłów jest dziecinne proste, jednak wielu z nas tego nie robi. Nierzadko bowiem mamy nie lada problem z określeniem, co chcemy zjeść, na jakie danie mamy ochotę. Sprzyja temu dotychczasowa jałowość potraw, która spłyca wyczucie na bodźce smakowe. Przyzwyczajeni, że wiele dań smakuje podobnie, nie motywujemy się do poszukiwań czegoś nowego. Co można zrobić? Ważne jest, aby wsłuchać się nieco w podszepty naszego ciała. Czasami daje ono sygnały, że brakuje mu określonych substancji odżywczych — a niedobory, przy monotonnym menu, nie są żadnym zaskoczeniem. Rozdrażnieniem, brakiem koncentracji, drętwieniem kończyn może objawiać się niedobór witaminy B12 i żelaza. Uwzględnienie w menu np. wątróbki drobiowej z dodatkiem siekanej pietruszki może być pomocne. Z kolei bóle mięśni i stawów, spadki ciśnienia, osłabienie paznokci i włosów bywa związane z niedoborem białka. Walczyć można z tym poprzez włączenie do menu potraw na bazie jajek, fasoli, soczewicy czy dobrej jakości mięsa. Z kolei jeśli marzą się nam pyszne desery, jednak pilnujemy odpowiedniej masy ciała, z pewnością znajdziemy w sieci i taki przepis na serniczek, który nie zrujnuje efektów diety redukcyjnej, a ciasto będzie lekkie i pełne błonnika.
 

Zobacz, jak to robią inni

Reklama
Innym sposobem na bardziej urozmaicone dania jest podpatrzenie, jak z kreatywnością kulinarną radzą sobie inni, i to dosłownie. Jeżeli samodzielne przygotowywanie ciekawych potraw nie jest naszą mocną stroną, warto oddać tę część sztuki gastronomicznej specjalistom? Przykładem niech będzie WygodnaDieta.pl, której jadłospisy to prawdziwa kopalnia pomysłów. Menu obejmuje bowiem potrawy: wegańskie, wegetariańskie, rybne, ketogeniczne, dla sportowców, diabetyków, osób, które stosują dietę eliminacyjną (jedzenie bez glutenu, nabiału, laktozy) i wiele innych. Z cateringiem nie ma mowy o nudzie. Codziennie otrzymujemy inny zestaw dań. Każde z nich natomiast cieszy i kubki smakowe, i oczy — estetyką i smakiem niczym nie odbiegają od dań restauracyjnych.
Jak zamówić catering? Dieta pudełkowa w Rzeszowie, Warszawie czy Poznaniu zwykle opiera się na podobnych zasadach. Najpierw trzeba zdecydować się na interesujący nas rodzaj menu. W dalszych krokach niezbędne jest wybranie czasu trwania cateringu oraz miejsce codziennych dostaw zestawu (zwykle pięciu) posiłków. Przyznać trzeba, że już sama wygoda takiego rozwiązania kusi, by z diety pudełkowej nie tak szybko rezygnować... Zawsze więc jest możliwość przedłużenia abonamentu lub wykupienia go jednorazowo np. aż na kwartał.
 
Ucieczka od monotonii w kuchni to przede wszystkim szukanie inspiracji. Zmiana nawyków kulinarnych, które do tej pory trzymały nas blisko znanych, ale mało atrakcyjnych potraw, idzie w parze z poszukiwaniem pomysłów na własną rękę bądź oddaniem sprawy w ręce profesjonalistów. Urozmaicony talerz to lepsze zdrowie — warto o tym pamiętać!
 
 
 
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

SZUBRYT OD KUCHNI: wielkanocny obiad

Polskie święta to głębia smaku. Po wielkanocnym śniadaniu czas na inspiracje związane ze świątecznym obiadem.

Artykuł sponsorowany

SZUBRYT OD KUCHNI: Odcinek świąteczny - śniadanie wielkanocne

Zapraszamy Was na świąteczny odcinek "SZUBRYT OD KUCHNI", w którym Mikołaj Rey przygotuje pyszne propozycje na wielkanocne śniadanie, łącząc tradycję z kulinarnym twistem i wykorzystując produkty naszej marki.

Artykuł sponsorowany

Benefity nowego budownictwa ‒ jakie udogodnienia oferują deweloperzy swoim mieszkańcom?

Rynek mieszkaniowy w naszym kraju pomimo pandemii ma się dobrze. To z kolei zmusza coraz to kolejnych deweloperów do walki o klienta. Oczywiście z punktu widzenia konsumenta takie rozwiązanie jest dobre, ponieważ...

Artykuł sponsorowany

Jak dobrać materac? Przewodnik po rodzajach materacy do spania

Sen jest zbawienny dla naszego zdrowia, a według niektórych jest bezcennym lekarstwem na wiele przypadłości. Zanim jednak wpadniemy w objęcia Morfeusza, warto zwrócić uwagę, na czym śpimy. Czy jest to rozkładana kanapa...

Artykuł sponsorowany

Nissan otwiera zamówienia na nowego crossovera Qashqai w wersji Premiere Edition

Nissan przedstawia cennik i oficjalnie otwiera zamówienia na nową generację modelu Qashqai w specjalnej wersji Premiere Edition.

Artykuł sponsorowany

Najciekawsze nawiedzone zamki w Europie

Europa to wspaniały kontynent, na którym nie brakuje ciekawych miejsc i atrakcji dla turystów z całego świata. W tym artykule postaram się jednak zaprezentować te miejsca, które, choć bardzo interesujące, to z...

Artykuł sponsorowany

Używane pojazdy dostawcze z gwiazdą - i certyfikatem

Z początkiem 2021 roku w sieci dealerskiej Mercedes-Benz Vans w Polsce ruszył ogólnoeuropejski program Mercedes-Benz Certified dla pojazdów dostawczych marki. Dzięki niemu klient kupujący używanego vana z gwiazdą zyska pewność, że został...

Artykuł sponsorowany

Top 10: Nowa kolekcja etui Spigen do Samsunga Galaxy S21 Plus.

Seria smartfonów Samsung Galaxy S to synonim wydajności, nowoczesności i dbałości o każdy detal urządzenia. Tego roku, Samsung wcześniej niż zazwyczaj wprowadził do oferty nowy model z linii Galaxy S21.

Reklama