Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Convenience food, czyli wygodna żywność - co to takiego i z czym się to je?

Dodano:

Convenience food (żywność wygodna) to jedzenie, które nie wymaga długiego przygotowywania. Takie posiłki można zjeść od razu lub po krótkiej obróbce termicznej, co pozwala konsumentowi zaoszczędzić cenny czas. Przykłady żywności wygodnej to m. in. dania mrożone i chłodzone, konserwy, koncentraty spożywcze oraz płatki śniadaniowe.
 

Żywność wygodna - jaką ma historię?


Tego typu produkty zaczęły pojawiać się w pierwszej połowie XIX wieku. Pierwszy produkt w historii, jaki można określić mianem żywności wygodnej, to kawa zbożowa. Sposób przygotowywania posiłków na zawsze zrewolucjonizowały buliony mięsne oraz koncentraty obiadowe. Dzięki nim smaczny obiad można było zjeść dużo szybciej, co szczególnie ważne okazało się w wypadku zapracowanych osób. Co więcej, żywność wygodna znacząco rozwinęła się za sprawą potrzeby wyżywienia żołnierzy. Jako że skoncentrowanie żywności wymaga sporej wiedzy naukowej oraz nowoczesnych technologii, to pierwszych wyrobów nie można określić mianem jakościowych. Wymagania konsumentów zaczęły być spełniane dopiero później, wraz z postępującą urbanizacją. Ważnym czynnikiem było zawodowe uaktywnienie się kobiet. W domu nie został nikt, kto miałby czas gotować, a to wymogło rewolucję przemysłu spożywczego. Produkty gotowe zaczęła cechować lepsza jakość oraz większa dostępność. 


Żywność wygodna obecnie - co warto wiedzieć?


Niepodważalną zaletą żywności wygodnej jest oszczędność czasu. Gotowanie jest czynnością wymagającą. Nie każdy umie oraz lubi przyrządzać posiłki. W takim wypadku żywność gotowa wydaje się być niezwykle atrakcyjną opcją. Producenci wciąż starają się, aby jakość takich posiłków była coraz wyższa, a nawet przewyższała jakość samodzielnie przyrządzanego jedzenia. Wybór również jest coraz większy. Każdy, niezależnie od diety, jaką stosuje, powinien znaleźć w sklepach coś dla siebie. Ważne, żeby tego typu produkty były jak najbardziej naturalne oraz nie miały zbędnych dodatków w składzie. Z tego powodu przed zakupem powinniśmy wnikliwie przeanalizować skład. Niestety wciąż nie jest to powszechna praktyka - zazwyczaj kierujemy się jedynie smakiem oraz ceną, ignorując wartość odżywczą.


Kiedy sprawdzi się żywność wygodna?

Reklama
Ze względu na wygodę przygotowania oraz spożycia, żywność wygodna ma szerokie zastosowanie w turystyce. Często sięgamy po nią podczas wyjazdów, kiedy nie mamy możliwości gotowania. Powszechne jest też wybieranie tego typu produktów jako przegryzki między posiłkami oraz kiedy jesteśmy w pracy. 

Czy warto sięgać po gotowe dania?

Obecnie coraz częściej mamy możliwość kupienia gotowego dania z dobrym składem. Rozwój nauki oraz technologii umożliwił polepszenie jakości wygodnej żywności. Dobrą i zdrową metodą utrwalania produktów jest mrożenie. Takie wyroby posiadają dużo składników odżywczych oraz są bezpieczne dla konsumenta, jeśli przechowuje się je we właściwy sposób. Zdrowa jest również żywność chłodzona - jej wartość odżywcza jest podobna do tej tradycyjnej, jednak należy bezwzględnie spożyć posiłek przed upłynięciem terminu ważności. Aktualne promocje na wygodną żywność można znaleźć na gazetkowo.pl.


Dobrze jest wybierać tylko jakościowe produkty, które sprawią, że będziemy cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną. 


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Czym jest rynek pracy?

Rynek pracy to dosyć szerokie zagadnienie. Składa się z wielu elementów i gałęzi, ale to oczywiście ludzie są w nim najważniejsi.

Artykuł sponsorowany

Zarobki netto a brutto

Istotną kwestią, która często budzi wiele wątpliwości, są różnice w zarobkach brutto i netto.

Artykuł sponsorowany

Gdzie pracować, żeby dużo zarabiać?

Niemal każdy przynajmniej raz w życiu zastanawiał się, jakie są najlepiej opłacane zawody i jakie kwalifikacje trzeba posiadać, aby je wykonywać.

Artykuł sponsorowany

Najlepsze pomysły na upominki firmowe

Prezenty w biznesie to sposób na podtrzymywane i zacieśnianie relacji ze wspólnikami i klientami, motywowanie pracowników, ale także promowanie swoich usług lub produktów.

Artykuł sponsorowany

18. urodziny E. Leclerc w Rzeszowie

Rzeszowski sklep E.Lecrerc świętuje w tym roku 18 urodziny. Z okazji tego jubileuszu dla swoich klientów przygotował dwuetapowy konkurs.

Artykuł sponsorowany

Języki w CV – co, gdzie i dlaczego?

Niezwykle ważnym elementem każdego życiorysu jest informacja na temat znajomości języków obcych.

Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę podczas rekrutacji do pracy?

W procesie rekrutacyjnym zarówno kandydaci, jak i pracodawcy powinni zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które ułatwią im procedurę.

Artykuł sponsorowany

Jak rozmawiać o wypłacie?

Na niemal każdej rozmowie o pracę, można usłyszeć pytanie „Ile chciałby pan/pani zarabiać?”.

Reklama