Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Convenience food, czyli wygodna żywność - co to takiego i z czym się to je?

Dodano:

Convenience food (żywność wygodna) to jedzenie, które nie wymaga długiego przygotowywania. Takie posiłki można zjeść od razu lub po krótkiej obróbce termicznej, co pozwala konsumentowi zaoszczędzić cenny czas. Przykłady żywności wygodnej to m. in. dania mrożone i chłodzone, konserwy, koncentraty spożywcze oraz płatki śniadaniowe.
 

Żywność wygodna - jaką ma historię?


Tego typu produkty zaczęły pojawiać się w pierwszej połowie XIX wieku. Pierwszy produkt w historii, jaki można określić mianem żywności wygodnej, to kawa zbożowa. Sposób przygotowywania posiłków na zawsze zrewolucjonizowały buliony mięsne oraz koncentraty obiadowe. Dzięki nim smaczny obiad można było zjeść dużo szybciej, co szczególnie ważne okazało się w wypadku zapracowanych osób. Co więcej, żywność wygodna znacząco rozwinęła się za sprawą potrzeby wyżywienia żołnierzy. Jako że skoncentrowanie żywności wymaga sporej wiedzy naukowej oraz nowoczesnych technologii, to pierwszych wyrobów nie można określić mianem jakościowych. Wymagania konsumentów zaczęły być spełniane dopiero później, wraz z postępującą urbanizacją. Ważnym czynnikiem było zawodowe uaktywnienie się kobiet. W domu nie został nikt, kto miałby czas gotować, a to wymogło rewolucję przemysłu spożywczego. Produkty gotowe zaczęła cechować lepsza jakość oraz większa dostępność. 


Żywność wygodna obecnie - co warto wiedzieć?


Niepodważalną zaletą żywności wygodnej jest oszczędność czasu. Gotowanie jest czynnością wymagającą. Nie każdy umie oraz lubi przyrządzać posiłki. W takim wypadku żywność gotowa wydaje się być niezwykle atrakcyjną opcją. Producenci wciąż starają się, aby jakość takich posiłków była coraz wyższa, a nawet przewyższała jakość samodzielnie przyrządzanego jedzenia. Wybór również jest coraz większy. Każdy, niezależnie od diety, jaką stosuje, powinien znaleźć w sklepach coś dla siebie. Ważne, żeby tego typu produkty były jak najbardziej naturalne oraz nie miały zbędnych dodatków w składzie. Z tego powodu przed zakupem powinniśmy wnikliwie przeanalizować skład. Niestety wciąż nie jest to powszechna praktyka - zazwyczaj kierujemy się jedynie smakiem oraz ceną, ignorując wartość odżywczą.


Kiedy sprawdzi się żywność wygodna?

Reklama
Ze względu na wygodę przygotowania oraz spożycia, żywność wygodna ma szerokie zastosowanie w turystyce. Często sięgamy po nią podczas wyjazdów, kiedy nie mamy możliwości gotowania. Powszechne jest też wybieranie tego typu produktów jako przegryzki między posiłkami oraz kiedy jesteśmy w pracy. 

Czy warto sięgać po gotowe dania?

Obecnie coraz częściej mamy możliwość kupienia gotowego dania z dobrym składem. Rozwój nauki oraz technologii umożliwił polepszenie jakości wygodnej żywności. Dobrą i zdrową metodą utrwalania produktów jest mrożenie. Takie wyroby posiadają dużo składników odżywczych oraz są bezpieczne dla konsumenta, jeśli przechowuje się je we właściwy sposób. Zdrowa jest również żywność chłodzona - jej wartość odżywcza jest podobna do tej tradycyjnej, jednak należy bezwzględnie spożyć posiłek przed upłynięciem terminu ważności. Aktualne promocje na wygodną żywność można znaleźć na gazetkowo.pl.


Dobrze jest wybierać tylko jakościowe produkty, które sprawią, że będziemy cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną. 


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Jak wybrać najlepsze długopisy do biura?

Długopis to przyrząd piśmienniczy, który tuż po skonstruowaniu i oddaniu go do powszechnego użytkowania, stał się przedmiotem, bez którego trudno się dzisiaj obejść. Szeroki wybór konstrukcji z różnymi wkładami, mechanizmami i kolorami...

Artykuł sponsorowany

Wodoszczelne profile LED, jak wybrać odpowiedni?

Oświetlenie LED pełni obecnie wiele różnych funkcji. Oprócz tego, że jest podstawowym źródłem światła, może również pełnić funkcję dekoracyjną, która jest równie popularna, jak jego podstawowa rola. Coraz więcej pojawia się więc...

Artykuł sponsorowany

Media społecznościowe stały się głównym kanałem komunikacji firmy z klientem

Rozmowa z Damianem Nowakiem, Marcinem Ziobro i Grzegorzem Ogrodnikiem, założycielami agencji reklamowej Koala Marketing, która na zaproszenie ośrodka Enterprise Europe Network przy Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie prowadzi...

Artykuł sponsorowany

Nie zapomnij o Dniu Matki! Najlepsze pomysły na prezent dla mamy

Dzień Matki jest w Polsce obchodzony 26 maja. To święto o niezwykle rodzinnym charakterze. Ustanowiono je z szacunku do roli matki w społeczeństwie oraz rodzinie i choć nie jest to dzień wolny...

Artykuł sponsorowany

Jak wspomóc swoją przemianę materii? Sposoby na lepszą przemianę - dieta a metabolizm

Siedzący tryb życia oraz niska jakość spożywanych pokarmów sprawia, że coraz więcej osób ma widoczne problemy z tempem przemiany materii. W jaki sposób można wspomóc ten proces, aby w końcu poczuć się...

Artykuł sponsorowany

Uwaga na oszustów ubezpieczeniowych – też możesz paść ich ofiarą!

Myślisz, że osoby wyłudzające odszkodowania z OC i AC to problem dotyczący tylko firm ubezpieczeniowych? Mylisz się! Ofiarami takich oszustów pośrednio padają wszyscy kierowcy, którzy muszą przez to płacić wyższe składki ubezpieczeniowe,...

Artykuł sponsorowany

Jak się pozbyć owsików – wszystko, co musisz wiedzieć

To dość powszechna dolegliwość u małych dzieci. Owsiki pojawiają się najczęściej w wieku przedszkolnym. Objawy są nieprzyjemne, jednak kuracja na szczęście jest prosta. Należy pamiętać, że muszą się jej poddać wszyscy domownicy....

Artykuł sponsorowany

SZUBRYT OD KUCHNI: wielkanocny obiad

Polskie święta to głębia smaku. Po wielkanocnym śniadaniu czas na inspiracje związane ze świątecznym obiadem.

Reklama