Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Które owoce i warzywa mają najwięcej kolagenu?

Dodano:

Na poziom kolagenu w Twoim organizmie ma wpływ m.in. to, jak się odżywiasz. Chociaż owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ponieważ stanowi on białko pochodzenia zwierzęcego, niektóre rośliny mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji kolagenu w organizmie. Do swojej diety wprowadź białko z soi i naturalne źródła witaminy C.


Źródła kolagenu w diecie

Wiesz już, że wśród warzyw i owoców nie ma bezpośrednich źródeł kolagenu. To białko występuje jedynie w produktach spożywczych o pochodzeniu zwierzęcym, m.in. w bulionach kostnych, galaretkach mięsnych i rybach jedzonych ze skórą. Wiele osób nie uważa ich za apetyczne pokarmy.

Na szczęście szukanie bezpośrednich źródeł pokarmowych kolagenu w diecie nie ma większego znaczenia. Naturalny kolagen charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową, przez co słabo się trawi. Układ pokarmowy i tak próbuje rozkładać go na poszczególne aminokwasy – a poszczególne z nich znajdziesz w wielu produktach spożywczych, także w warzywach!

Z jakich aminokwasów składa się kolagen? Czy występują w roślinach?

Podstawowe aminokwasy, z których organizm buduje własny kolagen ustrojowy, to glicyna, prolina i hydroksyprolina. Źródło glicyny i proliny mogą stanowić także pokarmy spożywane w ramach diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Praktycznie nie występuje w nich jednak hydroksyprolina.

Najlepsze źródło glicyny i proliny ważnych dla syntezy kolagenu to białko z soi (izolat), a także niektóre orzechy, nasiona oraz przyprawy. Sprawdź,w jakich warzywach i owocach jest kolagen – które jeszcze zawierają aminokwasy ważne dla produkcji naturalnego kolagenu w Twoim organizmie?

Owoce i warzywa wpływające na syntezę kolagenu w Twoim organizmie

Do produkcji własnego kolagenu Twój organizm potrzebuje nie tylko aminokwasów białkowych, ale również witaminy C. Jej najlepsze źródła stanowią właśnie owoce i warzywa.

Szczególnie bogate w witaminę C roślinne produkty spożywcze to:

  • owoce dzikiej róży (nawet 800 mg witaminy C w 100 g),
  • czerwona papryka (125-200 mg w 100 g),
  • natka pietruszki (256 mg w 100 g),
  • owoce czarnej porzeczki (150-300 mg w 100 g),
  • zielone warzywa liściaste (40-145 mg w 100 g).

Witamina C uczestniczy w metabolizmie proliny i lizyny (kolejnego aminokwasu ważnego dla syntezy kolagenu) w organizmie. Dzięki witaminie C kolagen może być produkowany szybciej i efektywniej. Tworzy również mocniejsze wiązania krzyżowe, przez co jest odporniejszy na degradację w niesprzyjających warunkach, np. stresu oksydacyjnego.

Reklama

Jak mądrze zwiększyć podaż kolagenu w diecie?

Z całą pewnością warto dostarczać organizmowi komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowej syntezy kolagenu. W ten sposób można pozytywnie wpłynąć zarówno na aspekty urodowe (kondycję skóry, włosów i paznokci), jak i na swoją sprawność fizyczną (strukturę stawów, ścięgien i więzadeł).

Jeżeli nie przepadasz za naturalnymi produktami spożywczymi bogatymi w kolagen, ale nie stosujesz ścisłej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, możesz suplementowaćkolagen do picia. Do Twojego wyboru pozostają produkty na bazie białka rybiego, wołowego albo wieprzowego. W większości stanowią one produkty ekologiczne, ponieważ wykorzystują pozostałości przemysłu mięsnego i rybnego, np. skóry.

Kolagen do picia jest dostępny w wielu wariantach smakowych (np. owocowych), które skutecznie maskują naturalny posmak kolagenu. Tym samym spełnia potrzeby konsumentów o specjalnych preferencjach.

Za suplementacją kolagenu do picia przemawia jeszcze jeden ważny aspekt – jego przyswajalność. Surowiec poddany hydrolizie (specjalnej obróbce enzymatycznej) charakteryzuje się znacznie mniejszą masą cząsteczkową, przez co jest lepiej trawiony i może wchłaniać się nawet w ponad 90%. Dla porównania kolagen naturalny wchłania się w ok. 10-20%.

Połączenie suplementacji kolagenu z wysokim spożyciem warzyw i owoców bogatych w witaminę C może realnie wpłynąć na wzrost poziomu kolagenu w Twoim organizmie. Badania wskazują na to, że już po 2-4 tygodniach suplementacji wysokiej jakości kolagenu hydrolizowanego możesz zaobserwować m.in.:

  • poprawę struktury skóry,
  • szybszy wzrost włosów,
  • wzmocnienie płytki paznokciowej,
  • większą ruchomość stawów.

Suplementując kolagen długoterminowo, spowalniasz naturalne procesy starzeniowe w organizmie. Ze względu na to Twoja skóra może być dłużej gładka, jędrna oraz elastyczna.

Więcej porad dotyczących stosowania kolagenu w przeciwstarzeniowej pielęgnacji skóry znajdziesz na blogu https://magdalenajaglarz.pl/.

Owoce i warzywa jako źródło kolagenu dla Twojego organizmu – podsumowanie

Choć kolagen jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, jego produkcję w organizmie możesz wspierać dietą bogatą w witaminę C oraz aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, które występują w roślinach. Suplementacja kolagenu do picia, także w połączeniu z dietą roślinną, może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzrostu włosów i wzmocnienia paznokci. Korzystnie oddziałuje również na układ ruchu.


Artykuł sponsorowany


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Jak wybrać najlepsze długopisy do biura?

Długopis to przyrząd piśmienniczy, który tuż po skonstruowaniu i oddaniu go do powszechnego użytkowania, stał się przedmiotem, bez którego trudno się dzisiaj obejść. Szeroki wybór konstrukcji z różnymi wkładami, mechanizmami i kolorami...

Artykuł sponsorowany

Wodoszczelne profile LED, jak wybrać odpowiedni?

Oświetlenie LED pełni obecnie wiele różnych funkcji. Oprócz tego, że jest podstawowym źródłem światła, może również pełnić funkcję dekoracyjną, która jest równie popularna, jak jego podstawowa rola. Coraz więcej pojawia się więc...

Artykuł sponsorowany

Media społecznościowe stały się głównym kanałem komunikacji firmy z klientem

Rozmowa z Damianem Nowakiem, Marcinem Ziobro i Grzegorzem Ogrodnikiem, założycielami agencji reklamowej Koala Marketing, która na zaproszenie ośrodka Enterprise Europe Network przy Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie prowadzi...

Artykuł sponsorowany

Nie zapomnij o Dniu Matki! Najlepsze pomysły na prezent dla mamy

Dzień Matki jest w Polsce obchodzony 26 maja. To święto o niezwykle rodzinnym charakterze. Ustanowiono je z szacunku do roli matki w społeczeństwie oraz rodzinie i choć nie jest to dzień wolny...

Artykuł sponsorowany

Jak wspomóc swoją przemianę materii? Sposoby na lepszą przemianę - dieta a metabolizm

Siedzący tryb życia oraz niska jakość spożywanych pokarmów sprawia, że coraz więcej osób ma widoczne problemy z tempem przemiany materii. W jaki sposób można wspomóc ten proces, aby w końcu poczuć się...

Artykuł sponsorowany

Uwaga na oszustów ubezpieczeniowych – też możesz paść ich ofiarą!

Myślisz, że osoby wyłudzające odszkodowania z OC i AC to problem dotyczący tylko firm ubezpieczeniowych? Mylisz się! Ofiarami takich oszustów pośrednio padają wszyscy kierowcy, którzy muszą przez to płacić wyższe składki ubezpieczeniowe,...

Artykuł sponsorowany

Jak się pozbyć owsików – wszystko, co musisz wiedzieć

To dość powszechna dolegliwość u małych dzieci. Owsiki pojawiają się najczęściej w wieku przedszkolnym. Objawy są nieprzyjemne, jednak kuracja na szczęście jest prosta. Należy pamiętać, że muszą się jej poddać wszyscy domownicy....

Artykuł sponsorowany

SZUBRYT OD KUCHNI: wielkanocny obiad

Polskie święta to głębia smaku. Po wielkanocnym śniadaniu czas na inspiracje związane ze świątecznym obiadem.

Reklama