Rzeszów - Czwartek, 19.09.2024
Reklama

Które owoce i warzywa mają najwięcej kolagenu?

Dodano:

Na poziom kolagenu w Twoim organizmie ma wpływ m.in. to, jak się odżywiasz. Chociaż owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ponieważ stanowi on białko pochodzenia zwierzęcego, niektóre rośliny mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji kolagenu w organizmie. Do swojej diety wprowadź białko z soi i naturalne źródła witaminy C.


Źródła kolagenu w diecie

Wiesz już, że wśród warzyw i owoców nie ma bezpośrednich źródeł kolagenu. To białko występuje jedynie w produktach spożywczych o pochodzeniu zwierzęcym, m.in. w bulionach kostnych, galaretkach mięsnych i rybach jedzonych ze skórą. Wiele osób nie uważa ich za apetyczne pokarmy.

Na szczęście szukanie bezpośrednich źródeł pokarmowych kolagenu w diecie nie ma większego znaczenia. Naturalny kolagen charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową, przez co słabo się trawi. Układ pokarmowy i tak próbuje rozkładać go na poszczególne aminokwasy – a poszczególne z nich znajdziesz w wielu produktach spożywczych, także w warzywach!

Z jakich aminokwasów składa się kolagen? Czy występują w roślinach?

Podstawowe aminokwasy, z których organizm buduje własny kolagen ustrojowy, to glicyna, prolina i hydroksyprolina. Źródło glicyny i proliny mogą stanowić także pokarmy spożywane w ramach diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Praktycznie nie występuje w nich jednak hydroksyprolina.

Najlepsze źródło glicyny i proliny ważnych dla syntezy kolagenu to białko z soi (izolat), a także niektóre orzechy, nasiona oraz przyprawy. Sprawdź,w jakich warzywach i owocach jest kolagen – które jeszcze zawierają aminokwasy ważne dla produkcji naturalnego kolagenu w Twoim organizmie?

Owoce i warzywa wpływające na syntezę kolagenu w Twoim organizmie

Do produkcji własnego kolagenu Twój organizm potrzebuje nie tylko aminokwasów białkowych, ale również witaminy C. Jej najlepsze źródła stanowią właśnie owoce i warzywa.

Szczególnie bogate w witaminę C roślinne produkty spożywcze to:

  • owoce dzikiej róży (nawet 800 mg witaminy C w 100 g),
  • czerwona papryka (125-200 mg w 100 g),
  • natka pietruszki (256 mg w 100 g),
  • owoce czarnej porzeczki (150-300 mg w 100 g),
  • zielone warzywa liściaste (40-145 mg w 100 g).

Witamina C uczestniczy w metabolizmie proliny i lizyny (kolejnego aminokwasu ważnego dla syntezy kolagenu) w organizmie. Dzięki witaminie C kolagen może być produkowany szybciej i efektywniej. Tworzy również mocniejsze wiązania krzyżowe, przez co jest odporniejszy na degradację w niesprzyjających warunkach, np. stresu oksydacyjnego.

Reklama

Jak mądrze zwiększyć podaż kolagenu w diecie?

Z całą pewnością warto dostarczać organizmowi komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowej syntezy kolagenu. W ten sposób można pozytywnie wpłynąć zarówno na aspekty urodowe (kondycję skóry, włosów i paznokci), jak i na swoją sprawność fizyczną (strukturę stawów, ścięgien i więzadeł).

Jeżeli nie przepadasz za naturalnymi produktami spożywczymi bogatymi w kolagen, ale nie stosujesz ścisłej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, możesz suplementowaćkolagen do picia. Do Twojego wyboru pozostają produkty na bazie białka rybiego, wołowego albo wieprzowego. W większości stanowią one produkty ekologiczne, ponieważ wykorzystują pozostałości przemysłu mięsnego i rybnego, np. skóry.

Kolagen do picia jest dostępny w wielu wariantach smakowych (np. owocowych), które skutecznie maskują naturalny posmak kolagenu. Tym samym spełnia potrzeby konsumentów o specjalnych preferencjach.

Za suplementacją kolagenu do picia przemawia jeszcze jeden ważny aspekt – jego przyswajalność. Surowiec poddany hydrolizie (specjalnej obróbce enzymatycznej) charakteryzuje się znacznie mniejszą masą cząsteczkową, przez co jest lepiej trawiony i może wchłaniać się nawet w ponad 90%. Dla porównania kolagen naturalny wchłania się w ok. 10-20%.

Połączenie suplementacji kolagenu z wysokim spożyciem warzyw i owoców bogatych w witaminę C może realnie wpłynąć na wzrost poziomu kolagenu w Twoim organizmie. Badania wskazują na to, że już po 2-4 tygodniach suplementacji wysokiej jakości kolagenu hydrolizowanego możesz zaobserwować m.in.:

  • poprawę struktury skóry,
  • szybszy wzrost włosów,
  • wzmocnienie płytki paznokciowej,
  • większą ruchomość stawów.

Suplementując kolagen długoterminowo, spowalniasz naturalne procesy starzeniowe w organizmie. Ze względu na to Twoja skóra może być dłużej gładka, jędrna oraz elastyczna.

Więcej porad dotyczących stosowania kolagenu w przeciwstarzeniowej pielęgnacji skóry znajdziesz na blogu https://magdalenajaglarz.pl/.

Owoce i warzywa jako źródło kolagenu dla Twojego organizmu – podsumowanie

Choć kolagen jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, jego produkcję w organizmie możesz wspierać dietą bogatą w witaminę C oraz aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, które występują w roślinach. Suplementacja kolagenu do picia, także w połączeniu z dietą roślinną, może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzrostu włosów i wzmocnienia paznokci. Korzystnie oddziałuje również na układ ruchu.


Artykuł sponsorowany


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Sklep tynkarski dla profesjonalistów - materiały budowlane zawsze na czas!

Sklep tynkarski to miejsce, gdzie profesjonaliści z branży budowlanej znajdą wszystko, czego potrzebują do swojej pracy. Niezależnie od tego, czy jesteś tynkarzem, malarzem czy posadzkarzem, odpowiednie narzędzia i materiały są kluczem do...

Artykuł sponsorowany

Jak przekonać kota do jedzenia suchej karmy?

Koty często odmawiają jedzenia suchej karmy z różnych powodów, takich jak nawyki żywieniowe, preferencje smakowe czy stres. Mimo to, sucha karma dla kota ma wiele zalet — jest praktyczna, łatwa do przechowywania,...

Artykuł sponsorowany

Czym kierować się podczas wyboru ławek miejskich?

Ławki miejskie, czy też ławki parkowe, stanowią nieodłączny element każdej przestrzeni publicznej. Są one projektowane tak, aby umożliwić mieszkańcom miasta odpoczynek i relaks w parkach, skwerach i innych miejscach zieleni. W dzisiejszych...

Artykuł sponsorowany

Mokra karma dla psa z dużą zawartością mięsa: Kompleksowy przewodnik

Pies jest mięsożercą i choć nie ma problemów z jedzeniem warzyw, owoców, a nawet niestety przypadkowych rzeczy znalezionych na spacerze np., to jednak zdecydowanie podstawą jego diety powinno być mięso.

Artykuł sponsorowany

Czym powinna wyróżniać się dobra mokra karma dla psa?

Wybór odpowiedniej mokrej karmy dla psa to kluczowy element dbania o jego zdrowie i dobre samopoczucie. W gąszczu dostępnych na rynku produktów ważne jest, aby wiedzieć, na co zwracać uwagę, aby zapewnić...

Artykuł sponsorowany

Sklep internetowy Zolta.pl: Asortyment dla każdego

Aktualnie, zakupy internetowe stały się bardzo znane, oferując swobodę i rozległy wybór produktów bez wymogu opuszczania domu. Wśród mnóstwa sklepów w sieci wyróżnia się Zolta.pl, oferujący obfity wachlarz artykułów oraz niezwykłą jakość...

Artykuł sponsorowany

Jak odchudzić kota? Sprawdź nasze porady!

Otyłość u kotów to problem, który dotyka coraz więcej domowych Pupili. Niezdrowa waga może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, choroby serca, problemy z układem mięśniowo-szkieletowym czy stłuszczenie wątroby. Jak...

Artykuł sponsorowany

Leczenie alkoholizmu we Wrocławiu - Kompleksowa terapia i wsparcie w walce z nałogiem

Alkoholizm to poważne uzależnienie, które może mieć druzgocący wpływ na życie osoby uzależnionej oraz jej bliskich. Rozpoczęcie leczenia alkoholizmu jest pierwszym krokiem ku zdrowiu i nowemu życiu. Nasz ośrodek leczenia uzależnień we...

Reklama