Rzeszów - Piątek, 22.11.2024
Reklama

Karpaty na widelcu 2024. Najsmaczniejszy festiwal w Rzeszowie [PROGRAM]

Dodano: /

fot. ViC / Archiwum RESinet.pl
fot. ViC / Archiwum RESinet.pl

Strefa z podkarpackim jadłem, pokaz kulinarny Roberta Makłowicza i koncert Haliny Młynkovej – to tylko część atrakcji jakie przygotowano w ramach trzeciej edycji Karpat na Widelcu.

Tegoroczna edycja festiwalu, której ambasadorem jest Robert Makłowicz, odbędzie się w dniach 21 – 22 września 2024 r.

Jarmark na ul Kościuszki i Słowackiego

W sobotę i w niedzielę będzie można zakupić rękodzieło i produkty regionalne na Karpackim Jarmarku. Swoją ofertę zaprezentuje ponad 50 wystawców, których stoiska będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Słowackiego. Festiwalowy akcent pojawi się także w Rzeszowskich Piwnicach, gdzie odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci „Pizza na widelcu”.

Pierwszego dnia festiwalu odbędzie się także konkurs dla producentów żywności, w którym Kapituła przyzna tytuł „Najlepszy Smak Regionu 2024”.

Korowód kucharzy i otwarcie festiwalu

W niedzielę o godz. 12:00 spod kładki im. WOŚP wyruszy korowód kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, który przejście ulicą Grunwaldzką na rzeszowski Rynek, gdzie na scenie nastąpi uroczyste otwarcie imprezy z udziałem Roberta Makłowicza.

Festiwalowe dania, pokaz Roberta Makłowicza i koncerty

Głównym punktem niedzielnego programu będzie strefa dań festiwalowych na Rynku, w której za tzw. cegiełki będzie można skosztować festiwalowych dań przygotowanych przez 10 restauracji oraz uczniów ZSG. Chętni będą mogli posmakować bigosu kresowego serwowanego z wielkiego kotła.

W festiwalowym menu znajdą się między innymi krynicka kwaśnica z baraniną, klepaki z powidłem śliwkowym i flaczki po rzeszowsku. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przeznaczony na doposażenie ZSG w Rzeszowie i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów szkoły, przyszłych kucharzy.

W niedzielnym programie znajdą się także między innymi pokaz kulinarny Roberta Makłowicza i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy występy zespołów ludowych, a na scenie głównej na Rynku o godz. 18:00 wystąpi Sokół Orchestra oraz Halina Młynkova.

Szczegółowy program festiwalu Karpaty na Widelcu:

21 września

Rzeszowskie Piwnice

- 10:00 - 14:00 - Warsztaty kulinarne dla dzieci "Pizza na widelcu"
wiek uczestników: 7 - 12 lat
udział bezpłatny (aby wziąć udział, należy pobrać bezpłatną wejściówkę)
- 10:00 - I grupa - WEJŚCIÓWKI
- 12:30 - II grupa - WEJŚCIÓWKI

ul. Słowackiego, ul. Kościuszki

- 11:00 - 20:00 - Karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych

22 września


ul. Słowackiego, ul. Kościuszki

- 11:00 - 20:00 - Karpacki jarmark rękodzieła i produktów regionalnych

kładka im. WOŚP, przez ulicę Grunwaldzką, Kościuszki, do Rynku

- 12:00 - korowód kucharzy

parking za Ratuszem

12:00 - 18:00 - scena folk - występy regionalnych kapel i zespołów ludowych

Rynek

- 12:30 - uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Roberta Makłowicza  prezentacje menu restauracji biorących udział w festiwalu, strefa kulinarna - dania kuchni
Karpat/ wielki kocioł

-15:00 - pokaz kulinarny Roberta Makłowicza

-18:00 - koncerty

Sokół Orchestra
Halina Młynkova z zespołem


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Aktualności

Degustacja cydrów ze świata

Pizzeria Dexter wspólnie ze sklepem Cydria, organizuje spotkanie podczas którego będzie można skosztować różnych rodzajów cydru ze świata.

Aktualności

Dwa Bratanki - idealne miejsce na wizytę z dziećmi

Przestronny plac zabaw i piękny ogród sprawiają, że zarówno dzieci jak ich rodzice mogą miło spędzić czas.

Aktualności

Taurus - niedroga kuchnia ze słynną golonką podkarpacką z Pilzna

Tradycyjne potrawy kuchni polskiej, szybka i miła obsługa gwarantowane. Sztandarowym produktem jest golonka podkarpacka z Pilzna.

Aktualności

Walentynki ze smakiem. Gdzie na romantyczną kolację w Rzeszowie?

Sprawdziliśmy ponad 20 walentynkowych ofert rzeszowskich restauracji.

Aktualności

Karczma Biała wprowadziła jesienne nowości w menu

Z dań głównych Szefowa kuchni poleca polędwiczkę otuloną boczkiem w sosie serowym z paloną brandy i zielonym pieprzem.

Reklama