Rzeszów - Poniedziałek, 25.11.2024
Reklama

W weekend XVII EKOGALA. Będzie ponad 100 wystawców [PROGRAM]

Dodano:

fot. Materiały organizatora
fot. Materiały organizatora
RZESZÓW. Ponad 100 wystawców, tradycyjne, regionalne wyroby, dobra kuchnia i naturalne kosmetyki – tak przedstawia się XVII edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA. Wydarzenie odbędzie się już w najbliższy weekend w podrzeszowskiej Jasionce. Odwiedzający targi w prezencie będą otrzymywać choinki, sianko wigilijne, filcowe zawieszki choinkowe oraz słomiane dekoracje świąteczne.

Na gości Ekogali czekają liczne degustacje i prezentacje oraz możliwość zakupu wielu produktów, nie tylko żywności, ale także naturalnych kosmetyków. Jak zwykle w programie znajdą się lubiane przez wszystkich pokazy live cooking „VIP-y gotują”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z  nagrodami. W czasie niedzielnych wydarzeń będzie można dopingować Vip-y, podczas ich zmagań z przygotowaniem potraw świątecznych. W tej, nieco innej niż codzienna, roli wystąpią: marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus i Piotr Pilch oraz wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska.

Organizatorzy pomyśleli również o najmłodszych. Dla nich przygotowana zostanie specjalna strefa warsztatów i animacji dla dzieci i młodzieży ,,Podkarpackie wczoraj i jutro”. Stoisko będzie podzielone na strefę nawiązującą do czasów PRL oraz strefę odpowiadająca za innowacyjność  i wybiegającą w przyszłość. Na strefie PRL dzieci będą mogły spróbować swoich sił przy kole garncarskim oraz stworzyć własną tabliczkę czekolady. W ramach warsztatów najmłodsi będą tworzyć ozdoby choinkowe w dawnym stylu.  Druga część strefy obejmować będzie przyszłość i innowacyjność. Można tam będzie wypróbować okulary z wirtualną rzeczywistością, zobaczyć pracę robota czy wziąć udział w warsztatach z użyciem długopisów 3D.

Wszyscy chętni do odwiedzenia Ekogali mogą bezpłatnie skorzystać z przejazdu Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA). Stacja kolejki znajduje się 100 metrów od wejścia na teren targów.  

Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny, będzie więc można obserwować zmagania uczestników konkursu i być może czegoś nowego się nauczyć. Będzie także  wykład „Z ziołowego ogródka”, który wygłosi mgr farmacji, zielarz dietetyk Jolanta Miklar  oraz występ artystyczny „Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie” z Krzemienicy. 
Reklama
Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbędą w dniach 16 i 17 grudnia 2023 roku ( w sobotę i niedzielę) w G2A ARENA w  Jasionce k. Rzeszowa.

Organizatorami Ekogali są: Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. 
 

PROGRAM EKOGALI

 16 grudnia 2023 r. (SOBOTA)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 16:00 XVII Europejski Konkurs Kulinarny - część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
10:00 - 17:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie - część wystawowa
11.00 - 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
11:00 - 12:30 Oficjalne otwarcie EKOGALI - XVII Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena
12:30 - 13:30 Występ artystyczny "Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie" z Krzemienicy - scena
14:30 - 15:30 Wykład „Z ziołowego ogródka” – mgr farmacji, zielarz, dietetyk Jolanta Miklar - scena
17:00 Zakończenie pierwszego dnia targowego
 
17 grudnia 2023 r. (NIEDZIELA)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 16:00 Europejski Konkurs Kulinarny - część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
10:00 - 15:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie - część wystawowa
11.00 - 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
12:00 - 12:45 VIP-y gotują (część I) - część wystawowa
13:00 - 13:45 VIP-y gotują (część II) - część wystawowa
16:00 - 16:45 Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród - scena
17:00 Zamknięcie Targów
 
 

 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

W rzeszowskim salonie Harleya-Davidsona i Yamahy sezon letni rozpoczynają dniem otwartym

RZESZÓW. Będzie dzień otwarty połączony m.in. ze wspólnym grillowaniem.

Rzeszów

Rzeszów będzie miał dwie nowe ulice

RZESZÓW. Jedna z ulic znajdzie się na osiedlu Franciszka Kotuli, druga na os. Przybyszówka.

Rzeszów

Stowarzyszenie Polski Instytut Praw Głuchych ws. darmowych biletów: podstawa prawna jest

RZESZÓW. Stowarzyszenie Polski Instytut Praw Głuchych  apeluje o ponowne rozpatrzenie petycji.

Rzeszów

Zapadł wyrok w sprawie w sprawie zabójstwa przy ul. Sobieskiego w Rzeszowie

RZESZÓW. Po sześciomiesięcznym procesie sądowym znamy wyrok – 25 lat pozbawienia wolności.

Rzeszów

Czarny bez z Rzeszowa najpiękniejszym drzewem w Polsce

RZESZÓW. W konkursie wzięło udział 16 innych drzew z polskich miast.

Rzeszów

Postawiono zarzuty 23-latkowi, który zrzucił hulajnogę Blinkee z mostu

RZESZÓW. Wartość strat została oszacowana na kwotę 3075 zł.

Rzeszów

Bezpłatne warsztaty informatyczne dla osób powyżej 50 roku życia

RZESZÓW. Warsztaty są bezpłatne, a o udziale w szkoleniu decyduje kolejność zgłoszeń.

Rzeszów

Areszt tymczasowy dla sprawcy wypadku na ul. Krakowskiej. Grozi mu do 12 lat pozbawienia wolności

RZESZÓW. 20-letniemu Kacprowi I. grozi do 12 lat pozbawienia wolności.

Reklama