Rzeszów - Poniedziałek, 25.11.2024
Reklama

Tłumy na festiwalu Karpaty na Widelcu

Dodano:

fot. RESinet.pl
fot. RESinet.pl
RZESZÓW. Nawet 15 tys. osób wzięło udział w festiwalu Karpaty na Widelcu, który odbył się w ostatni weekend w Rzeszowie – informuje Artur Gernand z Kancelarii Prezydenta Rzeszowa.

W miniony weekend w Rzeszowie odbyła się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu, którego ambasadorem i gościem specjalnym był Robert Makłowicz. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi.

Na rzeszowskim Rynku powstała strefa festiwalowa, w której za tzw. cegiełki o symbolicznej wartości 10 zł, odwiedzający mogli skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez 10 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. Były to m.in. proziaki, kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.

W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg. Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.

- Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.

Na towarzyszącym festiwalowi jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych zaprezentowało się ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski. Jak wynika z informacji ratusza, jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób.

Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia”  zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:

W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
  • Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
  • Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
  • RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
  • Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka – Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za „LSD” Lasowiacki serek domowy – twaróg kozi kulany

W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
  • Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
  • Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli 
  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
  • W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
Reklama
 
W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
  • M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy 

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
 
  • W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
  • Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
  • Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni

W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
  • Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
  • Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Pasieka Maciejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy

W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
  • Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
  • Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Winnica Notabene za Wino białe półwytrawne Ortus
 
W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
  • PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy
 
 
 
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

8,7 mln zł na rozbudowę systemu strefy płatnego parkowania to za mało?

RZESZÓW. Ratusz chciał m.in. zainstalować 338 kamer, których zadaniem będzie monitorowanie 2200 miejsc parkingowych.

Rzeszów

Dowiedz się, w której aptece kupisz swój lek. Ruszyła specjalna infolinia NFZ

RZESZÓW, POLSKA. Połączenia będą odbierać konsultanci Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego.

Rzeszów

Rzeszów bez zgody MSWiA na dalsze poszerzanie. Ratusz: „nie składamy broni”

RZESZÓW. "Cały czas będziemy walczyć. Nie składamy broni” – wyjaśnia rzecznik prasowy prezydenta Rzeszowa.

Rzeszów

Wypadek na A4 w pobliżu węzła Rzeszów-Wschód. Utrudnienia na pasie w kierunku Przemyśla

RZESZÓW. W wyniku zdarzenia ranny został kierowca tira, którego przewieziono do szpitala.

Rzeszów

Ratusz zwiększy środki na organizację Dni Osiedli?

RZESZÓW. Docelowo kwota 9 tys. zł miałaby być zwiększona do 15 tys. zł.

Rzeszów

Amerykańscy wolontariusze przyjechali do Rzeszowa

RZESZÓW. Już 15 lipca 2019 roku w Rzeszowie wystartuje XXIX Kurs Języka Angielskiego i Kultury Amerykańskiej „Pomost International”. 

Rzeszów

Czołowe zderzenie w Medyni Głogowskiej. Nie żyje 54-latek

MEDYNIA GŁOGOWSKA. Do szpitala trafiła cztery osoby jadące peugeotem.

Rzeszów

Na Politechnice Rzeszowskiej pracują nad bezzałogowymi samolotami

RZESZÓW. Prace prowadzone są na zlecenie Europejskiej Agencji Obrony.

Reklama