Rzeszów - Sobota, 30.11.2024
Reklama

Tłumy na festiwalu Karpaty na Widelcu

Dodano:

fot. RESinet.pl
fot. RESinet.pl
RZESZÓW. Nawet 15 tys. osób wzięło udział w festiwalu Karpaty na Widelcu, który odbył się w ostatni weekend w Rzeszowie – informuje Artur Gernand z Kancelarii Prezydenta Rzeszowa.

W miniony weekend w Rzeszowie odbyła się pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu, którego ambasadorem i gościem specjalnym był Robert Makłowicz. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi.

Na rzeszowskim Rynku powstała strefa festiwalowa, w której za tzw. cegiełki o symbolicznej wartości 10 zł, odwiedzający mogli skosztować dań z kuchni Karpat przygotowywanych przez 10 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. Były to m.in. proziaki, kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.

W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg. Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.

- Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.

Na towarzyszącym festiwalowi jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych zaprezentowało się ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski. Jak wynika z informacji ratusza, jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób.

Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia”  zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:

W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
  • Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
  • Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
  • RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
  • Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka – Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za „LSD” Lasowiacki serek domowy – twaróg kozi kulany

W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
  • Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
  • Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli 
  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
  • W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
Reklama
 
W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
  • M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy 

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
 
  • W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
  • Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
  • Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni

W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
  • Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
  • Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Pasieka Maciejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy

W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
  • Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
  • Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Winnica Notabene za Wino białe półwytrawne Ortus
 
W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
  • PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy
 
 
 
 
Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości z Rzeszowa

Rzeszów

System do rehabilitacji rąk stworzony na Politechnice Rzeszowskiej doceniony w konkursie „StudentWynalazca”

RZESZÓW. Autorem systemu jest Paweł Gmiterk, student mechatroniki oraz dr. inż. Jacka S. Tutaka z Katedry Mechaniki Stosowanej i Robotyki na Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa Politechniki Rzeszowskiej.

Rzeszów

Jest koncepcja przebudowy ul. Kwiatkowskiego. Będą 4 pasy ruchu?

RZESZÓW. Cztery pasy ruchu, obustronne chodniki, ścieżka rowerowa – tak ma wyglądać rozbudowana ulica Kwiatkowskiego. Ratusz przedstawił koncepcje jej poszerzenia. Koszt inwestycji to ok 30 mln zł.

Rzeszów

Taranowali autem witryny sklepowe, a następnie kradli alkohol i papierosy

RZESZÓW. Dwaj mieszkańcy Rzeszowa usłyszeli zarzuty kradzieży z włamaniem. 

Rzeszów

Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej nominowani do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2021

Zespół badawczy z Politechniki Rzeszowskiej uzyskał nominację do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2021 w kategorii "innowacyjne technologie i badania przyszłości".

Rzeszów

Policjanci eskortowali auto z rodząca kobietą do szpitala w Rzeszowie

RZESZÓW. Strzyżowscy policjanci we współpracy z rzeszowskimi funkcjonariuszami pilotowali samochód z rodzącą kobietą, ze Strzyżowa do szpitala w Rzeszowie.

Rzeszów

Kolejna innowacyjna firma na "Dworzysku"

RZESZÓW. Spółka I-BS.pl, zajmująca się tworzeniem i sprzedażą oprogramowania – zainwestuje na terenie PNT „Rzeszów-Dworzysko”. Wartość planowanej inwestycji to 1,8 mln zł.

Rzeszów

Przy ul. Skrajnej w Rzeszowie znaleziono ciało 59-latka. Zmarł z wychłodzenia

RZESZÓW. To drugi w tym roku przypadek wychłodzenia na Podkarpaciu.

Rzeszów

Dwa Charty czekają na właściciela. Kto rozpoznaje te psy?

Policjanci z Głogowa Małopolskiego proszą o pomoc w ustaleniu właściciela dwóch psów rasy Chart. 

Reklama