RZESZÓW. Naukowcy z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego uzyskali patent na innowacyjny produkt w postaci żelek o właściwościach prozdrowotnych.
Patent pn. „Sposób otrzymywania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych w postaci żelków owocowych” (P.441917), dotyczy sposobu wytwarzania żelków wzbogaconych o substancje bioaktywne pochodzącego z modyfikowanych młodych pędów sosny, które mogą wspierać zdrowie konsumentów.
Wynalazek ten jest efektem współpracy interdyscyplinarnego zespołu badawczego w składzie: prof. dr hab. Maciej Balawejder, dr hab. inż. Natalia Matłok prof. UR oraz dr hab. Tomasz Piechowiak prof. UR. Naukowcy skupili się na opracowaniu technologii umożliwiającej integrację składników funkcjonalnych, takich jak ekstrakty roślinne z młodych pędów sosny z matrycą żelków.
- Celem było opracowanie innowacyjnego produktu, który nie tylko jest atrakcyjny smakowo, ale przede wszystkim przyczynia się do poprawy zdrowia poprzez wspomaganie układu odpornościowego, a także działanie antyoksydacyjne - wyjaśnia Joanna Wilk z działu Promocji i Komunikacji Medialnej Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz