Organizatorzy festiwalu wskazują kilka powodów, dla których warto odwiedzić to wydarzenie. Jednym z nich jest bogaty wybór winnic, które umożliwią gościom festiwalu odkrycie unikalnych smaków oraz winiarskich pereł w jednym miejscu. Będzie można skosztować win o zróżnicowanych aromatach i charakterze.
Festiwal to nie tylko degustacja win. Wydarzenie będzie także doskonałą okazją do spotkania ludzi, którzy podzielają wspólną pasję do wina. Goście festiwalu zyskają możliwość wymiany doświadczeń i pogłębiania swojej wiedzy na temat winiarstwa. Podczas spotkań z producentami, będzie można dowiedzieć się nieco o ich pracy, procesie produkcji oraz specyfice regionu, z którego pochodzą ich wina.
Organizatorzy przygotowali dla uczestników strefę chill z leżakami, gdzie będzie można odpocząć degustując podkarpackie specjały, w tym sery, oliwki, oliwy, przekąski i dania przygotowane przez Pub Spółdzielczy. Każdy dzień będzie się kończył oprawą muzyczną. Nie zabraknie tańców pod gwiazdami przy dźwiękach muzyki na żywo, dlatego warto zabrać ze sobą buty taneczne.
Carpathian Wine Fest odbędzie się w dniach 28 – 30 lipca 2023 r. w fosie Zamku Lubomirskich. W wydarzeniu weźmie udział 17 winnic, co daje w przybliżeniu ponad 80 win do spróbowania. Będą również wina medalowe z ostatniego konkursu X Konkurs Polskich Win w Jaśle. Nie zabraknie również pysznych serów regionalnych oraz serów holenderskich, rzemieślniczej kawy, oraz lekkich przekąsek lub „cięższych” dań, takich jak burgery, frytki, czy stripsy.
- Winnica Vanellus
- Winnica Socha
- Winnica Księżycowa
- Winnica Vetus
- Winnica Granice
- Winnica Pusz
- Winnica Arbor
- Winnica Notabene
- Winnica Amelie
- Winnica Słowianki
- Winnica stawczana góra
- Winnica Żak
- Winnica Rodziny Steckich
- Lawendowa Winnica
- Winnica "Dwa Wzgórza"
- Piwnice Antoniego - małopolska winnica
- Dragma
Harmonogram:
Piątek 28.07.2023
- 17:00 start.
- 18:00: Otwarcie 40 kilogramowego parmigiano reggiano. O historii parmigiano, różnicach z grana
- padano i wykorzystaniu w kuchni. Pokaz z poczęstunkiem.
- 19:00 Foodpairing: wino i ser: Winnica Vanelus&Ser jest Ser - Degustacja serów i wina – (degustacja płatna - 40 zł osoba)*
- 20:00 – 24:00 DJ: muzyka do wina + muzyka do tańca.
- 15:00 – start
- 17:00 Degustacja omawiana: Historia wermutu w Polsce, czyli o tym Jan z Pułtuska nauczył Jamesa Bonda pić wstrząśnięte niezmieszane” – Katarzyna Lasota (Degustacja płatna 20 zł osoba)*
- 18:00 – 18:45 Panel dyskusyjny: "Jakość. Pasja. Emocje. Harmonijne trio w winiarskim świecie?" Mateusz i Katarzyna Zych (Winnica Księżycowa); Paweł Socha (Winnica Socha) - moderator Bartosz Jadam
- 19:00 – 20:00 Degustacja omawiana: Winnica Socha – Paweł Socha – (Degustacja płatna 20 zł osoba)*
- 20:00 - 24:00 DJ: muzyka do wina + muzyka do tańca.
- 13:00 – start
- 16:00 –Degustacja omawiana: Wino i sery regionalne: Winnica Amelie – Grzegorz Pachoł –
- (Degustacja płatna 40 zł osoba)*
- 20:00 Koniec festiwalu
*W ramach degustacji płatnych w trakcie każdej degustacji podane zostaną 4 próbki wina
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz