Tampery
Najbardziej niezbędne akcesoria baristów to przede wszystkim tampery. Tamper jest przedmiotem o stosunkowo niewielkich rozmiarach, który jest wykorzystywany do ubijania zmielonej kawy w portafiltrze. Ubijaki tego rodzaju mogą mieć dość zróżnicowane kształty oraz rozmiary, dlatego warto dostosować ten produkt do swoich potrzeb. Wyspecjalizowany barista może się nawet wyposażyć w kilka różnych tamperów, które będzie wykorzystywał na przemian.
Dystrybutor
Kolejnym przydatnym dla baristy produktem z całą pewnością jest dystrybutor. Jest to przedmiot, dzięki któremu z powodzeniem możliwe jest szybkie i dokładne wyrównywanie kawy, co ma bardzo duże znaczenie podczas przygotowywania napoju. Wyrównywanie kawy ma miejsce w sitku i dzieje się to przed ubijaniem temperem. Dystrybutor do kawy występuje w formie krążka o niewielkich rozmiarach. Jednak jest to bardzo efektywnie działające narzędzie, dlatego stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu baristów.
Mata pod tamper
Wśród przydatnych produktów w pracy baristy można również wyszczególnić matę pod tamper, która ma dość szerokie możliwości zastosowania. Jest to produkt bezwonny, który został stworzony z silikonu. Mata nie ślizga się po blacie i jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego idealnie sprawdzi się podczas procesu przygotowywania kawy przez baristę. Na macie z powodzeniem można ubijać kawę z wykorzystaniem tamperu i nie martwić się o możliwe uszkodzenia blatu.
Odbijak do fusów
Odbijak do fusów to kolejny przydatny przedmiot w pracy wielu baristów. Odbijak jest specjalnym pojemnikiem, do którego z powodzeniem można wrzucać zużytą kawę, co w szczególności sprawdzi się podczas profesjonalnego przygotowywania takiego napoju jak kawa. Niewielkich rozmiarów pojemnik zazwyczaj ustawia się koło ekspresu do kawy, co sprawia, że ma się do niego bardzo łatwy dostęp. Odbijak bardzo łatwo się również opróżnia i nikt nie powinien mieć z tym zadaniem większych problemów. Dlatego warto się zaopatrzyć w ten niezwykle przydatny przedmiot.
Dzbanek do mleka
Termometr
W procesie przygotowywania kawy bardzo duże znaczenie ma podgrzanie mleka do odpowiedniej temperatury. W tym celu idealnie sprawdzi się termometr, który jest bardzo przydatnym przedmiotem wykorzystywanym na co dzień przez baristów. Termometr w niezawodny sposób mierzy temperaturę mleka i podczas korzystania z niego ryzyko popełnienia błędu zostaje wyeliminowane, co jest zdecydowaną zaletą takiego rozwiązania.
Waga
Kawa speciality może być odmierzana z wykorzystaniem specjalnie do tego celu przeznaczonej wagi. Dlatego powinna ona stanowić kolejny element wyposażenia baristy. Kompaktowa waga sprawi, że barista będzie miał pewność mielenia odpowiedniej ilości kawy. Dodatkowo za każdym razem będzie ona taka sama i możliwe będzie stworzenie instrukcji przygotowywania danej kawy. Oprócz tego waga może być również z powodzeniem wykorzystywana do innych celów. Wśród nich można wymienić mierzenie czasu parzenia.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz