U 201 osób, w tym 167 dzieci oraz 34 pracowników przedszkola, którzy zgłosili się do sanockiego szpitala stwierdzono zatrucie pokarmowe. Obecnie badania potwierdziły zakażenie pałeczką Salmonella Enteritidis u 81 osób, w tym u 40 dzieci oraz 41 osób z personelu. Jeszcze 31 października podawano informacje o wykryciu pałeczki salmonelli u 65 chorych, w tym u 40 dzieci oraz u 25 osób z personelu. Czworo dzieci nadal jest hospitalizowanych.
Cała sytuacja rozpoczęła się w Samorządowym Przedszkolu Nr 3 w Sanoku oraz Oddziale przy ul. Kochanowskiego 2, to właśnie tam doszło do zbiorowego zatrucia pokarmowego. Według ustaleń WSSE do zatrucia pałeczkami salmonelli doszło 23 października. Badania próbek żywnościowych wskazały jej obecność w sałatce jarzynowej, surówce z marchwi i jabłka oraz kawie inka z mlekiem.
W dalszym ciągu prowadzone są działania związane z dochodzeniem epidemiologicznym w ognisku. Decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sanoku nadal wstrzymana jest działalność przedszkola. W sprawie głos zabrał również Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, który w piśmie do Tomasza Matuszewskiego (burmistrza Sanoka) apeluje do rodziców o sprawdzanie objawów u swoich dzieci.
„Powrót rodzeństwa dzieci zdrowych do placówek oświatowo-wychowawczych możliwy jest w przypadku objawów chorobowych dla zatrucia pokarmowego. Informuje, że objawy chorobowe mogą wystąpić do dziesięciu dni licząc od dnia zakażenia. Rodzicom mającym jakiekolwiek wątpliwości co do stanu zdrowia swoich dzieci poleca się aby nie wysyłać ich do placówek oświatowych do czasu otrzymania wyników badań mikrobiologicznych rodzeństwa uczęszczającego do Samorządowego Przedszkola Publicznego Nr 3 w Sanoku” – czytamy w piśmie podpisanym przez Marte Zaczek, Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sanoku.
Pałeczki salmonelli to drobnoustroje, które w Polsce są najczęstszym powodem bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Salmonella to rodzaj bakterii Gram-ujemnych. Dzieli się je na dwa podstawowe gatunki, z których Salmonella enterica jest gatunkiem odpowiedzialnym za choroby ludzi i zwierząt. Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową, w następstwie spożywania wody lub produktów zanieczyszczonych pałeczkami. Bakterie te dostają się do żywności, np. przez brudne lub rzadko i niedokładnie myte ręce, brak rozdziału produktów spożywczych surowych i poddanych już obróbce termicznej.
Najczęściej jednak przyczyną zachorowań jest spożywanie potraw przygotowanych na bazie jaj nie poddanych obróbce termicznej (krem, majonez) lub ogrzewanych krótko w temperaturze nie zapewniającej zniszczeniu drobnoustrojów. Zatrucie często powodują też zimne dania mięsne, drobiowe, sałatki garmażeryjne. Do zakażenia salmonellą może również dochodzić wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności.
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz