Rzeszów - Piątek, 20.09.2024
Reklama

Które owoce i warzywa mają najwięcej kolagenu?

Dodano:

Na poziom kolagenu w Twoim organizmie ma wpływ m.in. to, jak się odżywiasz. Chociaż owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ponieważ stanowi on białko pochodzenia zwierzęcego, niektóre rośliny mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji kolagenu w organizmie. Do swojej diety wprowadź białko z soi i naturalne źródła witaminy C.


Źródła kolagenu w diecie

Wiesz już, że wśród warzyw i owoców nie ma bezpośrednich źródeł kolagenu. To białko występuje jedynie w produktach spożywczych o pochodzeniu zwierzęcym, m.in. w bulionach kostnych, galaretkach mięsnych i rybach jedzonych ze skórą. Wiele osób nie uważa ich za apetyczne pokarmy.

Na szczęście szukanie bezpośrednich źródeł pokarmowych kolagenu w diecie nie ma większego znaczenia. Naturalny kolagen charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową, przez co słabo się trawi. Układ pokarmowy i tak próbuje rozkładać go na poszczególne aminokwasy – a poszczególne z nich znajdziesz w wielu produktach spożywczych, także w warzywach!

Z jakich aminokwasów składa się kolagen? Czy występują w roślinach?

Podstawowe aminokwasy, z których organizm buduje własny kolagen ustrojowy, to glicyna, prolina i hydroksyprolina. Źródło glicyny i proliny mogą stanowić także pokarmy spożywane w ramach diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Praktycznie nie występuje w nich jednak hydroksyprolina.

Najlepsze źródło glicyny i proliny ważnych dla syntezy kolagenu to białko z soi (izolat), a także niektóre orzechy, nasiona oraz przyprawy. Sprawdź,w jakich warzywach i owocach jest kolagen – które jeszcze zawierają aminokwasy ważne dla produkcji naturalnego kolagenu w Twoim organizmie?

Owoce i warzywa wpływające na syntezę kolagenu w Twoim organizmie

Do produkcji własnego kolagenu Twój organizm potrzebuje nie tylko aminokwasów białkowych, ale również witaminy C. Jej najlepsze źródła stanowią właśnie owoce i warzywa.

Szczególnie bogate w witaminę C roślinne produkty spożywcze to:

  • owoce dzikiej róży (nawet 800 mg witaminy C w 100 g),
  • czerwona papryka (125-200 mg w 100 g),
  • natka pietruszki (256 mg w 100 g),
  • owoce czarnej porzeczki (150-300 mg w 100 g),
  • zielone warzywa liściaste (40-145 mg w 100 g).

Witamina C uczestniczy w metabolizmie proliny i lizyny (kolejnego aminokwasu ważnego dla syntezy kolagenu) w organizmie. Dzięki witaminie C kolagen może być produkowany szybciej i efektywniej. Tworzy również mocniejsze wiązania krzyżowe, przez co jest odporniejszy na degradację w niesprzyjających warunkach, np. stresu oksydacyjnego.

Reklama

Jak mądrze zwiększyć podaż kolagenu w diecie?

Z całą pewnością warto dostarczać organizmowi komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowej syntezy kolagenu. W ten sposób można pozytywnie wpłynąć zarówno na aspekty urodowe (kondycję skóry, włosów i paznokci), jak i na swoją sprawność fizyczną (strukturę stawów, ścięgien i więzadeł).

Jeżeli nie przepadasz za naturalnymi produktami spożywczymi bogatymi w kolagen, ale nie stosujesz ścisłej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, możesz suplementowaćkolagen do picia. Do Twojego wyboru pozostają produkty na bazie białka rybiego, wołowego albo wieprzowego. W większości stanowią one produkty ekologiczne, ponieważ wykorzystują pozostałości przemysłu mięsnego i rybnego, np. skóry.

Kolagen do picia jest dostępny w wielu wariantach smakowych (np. owocowych), które skutecznie maskują naturalny posmak kolagenu. Tym samym spełnia potrzeby konsumentów o specjalnych preferencjach.

Za suplementacją kolagenu do picia przemawia jeszcze jeden ważny aspekt – jego przyswajalność. Surowiec poddany hydrolizie (specjalnej obróbce enzymatycznej) charakteryzuje się znacznie mniejszą masą cząsteczkową, przez co jest lepiej trawiony i może wchłaniać się nawet w ponad 90%. Dla porównania kolagen naturalny wchłania się w ok. 10-20%.

Połączenie suplementacji kolagenu z wysokim spożyciem warzyw i owoców bogatych w witaminę C może realnie wpłynąć na wzrost poziomu kolagenu w Twoim organizmie. Badania wskazują na to, że już po 2-4 tygodniach suplementacji wysokiej jakości kolagenu hydrolizowanego możesz zaobserwować m.in.:

  • poprawę struktury skóry,
  • szybszy wzrost włosów,
  • wzmocnienie płytki paznokciowej,
  • większą ruchomość stawów.

Suplementując kolagen długoterminowo, spowalniasz naturalne procesy starzeniowe w organizmie. Ze względu na to Twoja skóra może być dłużej gładka, jędrna oraz elastyczna.

Więcej porad dotyczących stosowania kolagenu w przeciwstarzeniowej pielęgnacji skóry znajdziesz na blogu https://magdalenajaglarz.pl/.

Owoce i warzywa jako źródło kolagenu dla Twojego organizmu – podsumowanie

Choć kolagen jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, jego produkcję w organizmie możesz wspierać dietą bogatą w witaminę C oraz aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, które występują w roślinach. Suplementacja kolagenu do picia, także w połączeniu z dietą roślinną, może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzrostu włosów i wzmocnienia paznokci. Korzystnie oddziałuje również na układ ruchu.


Artykuł sponsorowany


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Opiekunka seniora – gdzie jej szukać?

Życie nie zawsze przebiega bez większych, czy mniejszych problemów albo po prostu wyzwań, szczególnie jeśli mówimy o życiu rodzinnym.

Artykuł sponsorowany

Gdzie nauczyć się angielskiego w Rzeszowie?

Trudno zaprzeczyć, że nauka języków poszerza horyzonty, pozwala swobodnie podróżować, poznawać nowe miejsca i ludzi. Ale to nie wszystko. Umiejętność płynnego posługiwania się językiem obcym może być ogromnym atutem podczas ubiegania się...

Artykuł sponsorowany

Ubranka dla niemowląt - na co warto zwracać uwagę przy zakupie?

Niemowlęce ubranka zachwycają uroczymi wzorami i wesołymi motywami, jednak czy kierowanie się wyłącznie wyglądem to dobry pomysł, zwłaszcza gdy chodzi o odzież dla naszej najmłodszej pociechy?

Artykuł sponsorowany

Internet symetryczny - o czym mowa w praktyce?

Aby firma funkcjonowała sprawnie potrzebne jest wdrożenie nowoczesnych rozwiązań komunikacyjnych w sferze IT. Z pomocą przychodzi internet symetryczny, który charakteryzuje się większą niezawodnością oraz efektywnością działania od tradycyjnych rozwiązań. Jak to działa...

Artykuł sponsorowany

Artykuły do pakowania z folii - folia bąbelkowa, folia stretch, poduszki powietrzne, taśmy pakowe

Jakie parametry posiadają takie opakowania i dlaczego są aż tak popularne? Poznajmy kilka rodzajów produktów z folii polietylenowej - torebki strunowe, folie stretch i inne.

Artykuł sponsorowany

Convenience food, czyli wygodna żywność - co to takiego i z czym się to je?

Convenience food (żywność wygodna) to jedzenie, które nie wymaga długiego przygotowywania. Takie posiłki można zjeść od razu lub po krótkiej obróbce termicznej, co pozwala konsumentowi zaoszczędzić cenny czas. Przykłady żywności wygodnej to...

Artykuł sponsorowany

Praca dla opiekunek w Niemczech: jakie doświadczenie zawodowe jest potrzebne?

Opieka nad osobami starszymi w Niemczech cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dla wielu osób to pomysł na dodatkowe zatrudnienie albo wręcz jedyna praca, której poświęcają życie.

Artykuł sponsorowany

Jak ochronić własność intelektualną naszej firmy?

Patenty, znaki towarowe, wzory przemysłowe – wielu Przedsiębiorców na własnej skórze przekonało się, jak ważne jest zadbanie o ochronę praw własności intelektualnej. 

Reklama