Rzeszów - Sobota, 23.11.2024
Reklama

Które owoce i warzywa mają najwięcej kolagenu?

Dodano:

Na poziom kolagenu w Twoim organizmie ma wpływ m.in. to, jak się odżywiasz. Chociaż owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, ponieważ stanowi on białko pochodzenia zwierzęcego, niektóre rośliny mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji kolagenu w organizmie. Do swojej diety wprowadź białko z soi i naturalne źródła witaminy C.


Źródła kolagenu w diecie

Wiesz już, że wśród warzyw i owoców nie ma bezpośrednich źródeł kolagenu. To białko występuje jedynie w produktach spożywczych o pochodzeniu zwierzęcym, m.in. w bulionach kostnych, galaretkach mięsnych i rybach jedzonych ze skórą. Wiele osób nie uważa ich za apetyczne pokarmy.

Na szczęście szukanie bezpośrednich źródeł pokarmowych kolagenu w diecie nie ma większego znaczenia. Naturalny kolagen charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową, przez co słabo się trawi. Układ pokarmowy i tak próbuje rozkładać go na poszczególne aminokwasy – a poszczególne z nich znajdziesz w wielu produktach spożywczych, także w warzywach!

Z jakich aminokwasów składa się kolagen? Czy występują w roślinach?

Podstawowe aminokwasy, z których organizm buduje własny kolagen ustrojowy, to glicyna, prolina i hydroksyprolina. Źródło glicyny i proliny mogą stanowić także pokarmy spożywane w ramach diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Praktycznie nie występuje w nich jednak hydroksyprolina.

Najlepsze źródło glicyny i proliny ważnych dla syntezy kolagenu to białko z soi (izolat), a także niektóre orzechy, nasiona oraz przyprawy. Sprawdź,w jakich warzywach i owocach jest kolagen – które jeszcze zawierają aminokwasy ważne dla produkcji naturalnego kolagenu w Twoim organizmie?

Owoce i warzywa wpływające na syntezę kolagenu w Twoim organizmie

Do produkcji własnego kolagenu Twój organizm potrzebuje nie tylko aminokwasów białkowych, ale również witaminy C. Jej najlepsze źródła stanowią właśnie owoce i warzywa.

Szczególnie bogate w witaminę C roślinne produkty spożywcze to:

  • owoce dzikiej róży (nawet 800 mg witaminy C w 100 g),
  • czerwona papryka (125-200 mg w 100 g),
  • natka pietruszki (256 mg w 100 g),
  • owoce czarnej porzeczki (150-300 mg w 100 g),
  • zielone warzywa liściaste (40-145 mg w 100 g).

Witamina C uczestniczy w metabolizmie proliny i lizyny (kolejnego aminokwasu ważnego dla syntezy kolagenu) w organizmie. Dzięki witaminie C kolagen może być produkowany szybciej i efektywniej. Tworzy również mocniejsze wiązania krzyżowe, przez co jest odporniejszy na degradację w niesprzyjających warunkach, np. stresu oksydacyjnego.

Reklama

Jak mądrze zwiększyć podaż kolagenu w diecie?

Z całą pewnością warto dostarczać organizmowi komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowej syntezy kolagenu. W ten sposób można pozytywnie wpłynąć zarówno na aspekty urodowe (kondycję skóry, włosów i paznokci), jak i na swoją sprawność fizyczną (strukturę stawów, ścięgien i więzadeł).

Jeżeli nie przepadasz za naturalnymi produktami spożywczymi bogatymi w kolagen, ale nie stosujesz ścisłej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, możesz suplementowaćkolagen do picia. Do Twojego wyboru pozostają produkty na bazie białka rybiego, wołowego albo wieprzowego. W większości stanowią one produkty ekologiczne, ponieważ wykorzystują pozostałości przemysłu mięsnego i rybnego, np. skóry.

Kolagen do picia jest dostępny w wielu wariantach smakowych (np. owocowych), które skutecznie maskują naturalny posmak kolagenu. Tym samym spełnia potrzeby konsumentów o specjalnych preferencjach.

Za suplementacją kolagenu do picia przemawia jeszcze jeden ważny aspekt – jego przyswajalność. Surowiec poddany hydrolizie (specjalnej obróbce enzymatycznej) charakteryzuje się znacznie mniejszą masą cząsteczkową, przez co jest lepiej trawiony i może wchłaniać się nawet w ponad 90%. Dla porównania kolagen naturalny wchłania się w ok. 10-20%.

Połączenie suplementacji kolagenu z wysokim spożyciem warzyw i owoców bogatych w witaminę C może realnie wpłynąć na wzrost poziomu kolagenu w Twoim organizmie. Badania wskazują na to, że już po 2-4 tygodniach suplementacji wysokiej jakości kolagenu hydrolizowanego możesz zaobserwować m.in.:

  • poprawę struktury skóry,
  • szybszy wzrost włosów,
  • wzmocnienie płytki paznokciowej,
  • większą ruchomość stawów.

Suplementując kolagen długoterminowo, spowalniasz naturalne procesy starzeniowe w organizmie. Ze względu na to Twoja skóra może być dłużej gładka, jędrna oraz elastyczna.

Więcej porad dotyczących stosowania kolagenu w przeciwstarzeniowej pielęgnacji skóry znajdziesz na blogu https://magdalenajaglarz.pl/.

Owoce i warzywa jako źródło kolagenu dla Twojego organizmu – podsumowanie

Choć kolagen jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, jego produkcję w organizmie możesz wspierać dietą bogatą w witaminę C oraz aminokwasy, takie jak glicyna i prolina, które występują w roślinach. Suplementacja kolagenu do picia, także w połączeniu z dietą roślinną, może przyczynić się do poprawy stanu skóry, wzrostu włosów i wzmocnienia paznokci. Korzystnie oddziałuje również na układ ruchu.


Artykuł sponsorowany


Reklama

Komentarze

Pozostałe wiadomości

Artykuł sponsorowany

Metalowe długopisy reklamowe — czy to skuteczna forma reklamy?

Gadżety marketingowe umożliwiają szybkie i proste rozpowszechnianie wizerunku firmy. Każdy z nas potrzebuje długopisu - niewielkie narzędzie do pisania jest wykorzystywane każdego dnia w różnych miejscach. Widoczne logo marki będzie subtelną i...

Artykuł sponsorowany

Jak obliczyć ratę kredytu gotówkowego na 150 tysięcy złotych?

Kredyty gotówkowe to jedna z najpopularniejszych usług oferowanych klientom przez banki. Korzystają z nich osoby, które nie potrzebują ogromnych kwot na zakup domu czy mieszkania, a nieco mniejsze fundusze do innych inwestycji....

Artykuł sponsorowany

Musisz zrezygnować z wyjazdu na wakacje? Możesz odzyskać pieniądze!

Od dawna planujesz swój wymarzony wakacyjny wyjazd. Wycieczkę w biurze podróży opłaciłeś już wiele miesięcy temu i niecierpliwie odliczasz czas do urlopu. Pech sprawia jednak, że tuż przed nim dopada Cię choroba,...

Artykuł sponsorowany

Drzwi, które zapewnią ogromną funkcjonalność

Drzwi są elementem, który jako pierwszy zauważany jest przez gości ale posiadają także szereg innych właściwości, które mogą w znaczący sposób ułatwić codzienne funkcjonowanie. Gospodarze muszą mocno przemyśleć tą decyzje, gdyż jest...

Artykuł sponsorowany

Beta-karoten – na dobry wzrok i piękną opaleniznę

Prowitamina A, nazywana też beta-karotenem, znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Związek należący do grupy karotenoidów odgrywa w organizmie człowieka bardzo ważną rolę – odpowiada za prawidłową pracę narządu wzroku, ochrania skórę...

Artykuł sponsorowany

Workation nad morzem, czyli nowy trend w zwyczajach zawodowych Polaków

Coraz więcej Polaków cieszy się z przywileju pracy zdalnej lub hybrydowej. Polubiliśmy home office, jednak, szczególnie w cieplejszych miesiącach roku, pragniemy sięgnąć po coś więcej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby swoje...

Artykuł sponsorowany

Urlop z psem na Półwyspie Helskim? Sprawdź, o czym pamiętać przed wyjazdem!

Planujesz wyjazd na Półwysep Helski i trudno ci się rozstać z czworonożnym członkiem rodziny na czas urlopu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pies dołączył do urlopowiczów. Nad morzem stosunkowo łatwo można...

Artykuł sponsorowany

Domki letniskowe na Mazurach – jak wybrać najlepszy na wiosenny wyjazd?

Wiosna to z pewnością jeden z najlepszych momentów, by odwiedzić Mazury, zanim nastąpi szczyt sezonu. Domki na Mazurach z dostępem do jeziora, coraz częściej reprezentujące standard premium, cieszą się w tym czasie...

Reklama