Dodano: 02.11.2018 r.
RZESZÓW. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło w Krakowie rozstrzygnięcie pilotażowego konkursu w ramach programu „Regionalna Inicjatywa Doskonałości”. Wśród wyróżnionych uczelni znalazł się Uniwersytet Rzeszowski.
30 uczelni akademickich z różnych regionów Polski w ramach programu otrzyma w sumie ponad 326 mln złotych. Środki wypłacane będą każdej z nich przez cztery lata. Konkurs skrojony był pod konkretny typ szkoły wyższej – uczelni akademickiej o istotnym znaczeniu dla rozwoju regionu.
W pilotażowej edycji mogły wziąć udział uczelnie, których wydziały posiadały w określonych dyscyplinach uprawnienia do nadawania stopni i co najmniej kategorię naukową B. Program był pomyślany tak, aby nie tylko wszystkie regiony otrzymały wsparcie, ale i poszczególne grupy nauk. Wnioski można było składać w ramach:
- nauk humanistycznych i społecznych oraz twórczości artystycznej,
- nauk o życiu,
- nauk ścisłych i inżynierskich.
Program Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, który został nagrodzony 9,5 milionowym finansowaniem nosi tytuł: Rozwój potencjału badawczego w obszarze nauk rolniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego szansą dla gospodarki żywnościowej. W ramach projektu będą prowadzone badania w następujących kierunkach:
- Analiza środowiskowych uwarunkowań produkcji surowców roślinnych na Podkarpaciu,
- Analiza jakości produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych,
- Analiza jakości surowców pochodzenia roślinnego,
- Analiza jakości surowców pochodzenia zwierzęcego,
- Badania nad modyfikacją procesów wytwarzania i składu w celu zwiększania potencjału biologicznego żywności.
Najwięcej zgłoszeń do resortu nauki wpłynęło z regionu mazowieckiego (10), śląskiego (9), a także z zachodniopomorskiego i lubuskiego (7). Wśród zwycięzców pojawiły się uczelnie o bardzo zróżnicowanym profilu – uczelnie uniwersyteckie (8), techniczne (6), medyczne, ekonomiczne, artystyczne, a także morskie.
Pozostałe projekty wyłonione do finansowania dotyczyły m.in. zdrowego starzenia się (AWF w Katowicach), produkcji żywności ważnej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) oraz społeczno-gospodarczych konsekwencji czwartej rewolucji przemysłowej (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie).
Uczelnie rozpoczną realizację projektów w styczniu 2019 roku – mają 4 lata na realizację założeń.