Dodano: 05.09.2014 r.
Gdzie na Podkarpaciu można uzyskać informacje na temat grzybów?
W tym roku w podkarpackich lasach jest prawdziwy wysyp. Sprzyjają ku temu dogodne warunki pogodowe. Niestety jednak sporą grupę grzybiarzy nadal stanowią zupełni amatorzy, którzy nie mają odpowiedniej wiedzy pozwalającej na zbieranie gatunków wyłącznie bezpiecznych do spożycia.
O pomyłkę nie trudno
Jak wynika ze statystyk medycznych, najczęściej mylone są grzyby młode, które jeszcze nie zostały odpowiednio ukształtowane i tym samym nie posiadają cech charakterystycznych. Poza tym, błędem jest zrywanie wyłącznie kapeluszy, do czego część zbieraczy również przywykła. To uniemożliwia obejrzenie trzonu grzyba, co mogłoby być pomocne w stwierdzeniu czy jest to odmiana jadalna czy trująca. By tego uniknąć, warto korzystać z atlasów oraz szczegółowo przebrać znalezione okazy zanim zostaną skonsumowane lub ususzone.
Obserwacja podstawą
W przypadku początkujących grzybiarzy zalecane jest wybieranie tylko grzybów rurkowych, bo wśród nich nie ma gatunków śmiertelnie trujących. Sygnałem ostrzegawczym może być także zabarwienie grzyba podczas gotowania. Należy zwrócić szczególną uwagę na to czy wrzucone do garnka doprowadzą do zmiany koloru cebuli. Można też sprawdzić czy pod ich wpływem dojdzie do specyficznych zacieków na srebrnej łyżeczce.
Potwierdzenie u eksperta
Dla wszystkich, którzy chcą się upewnić, że zebrali wyłącznie grzyby jadalne proponowane jest odwiedzenie lokalnych placówek Sanepidu. Na konsultacje ze specjalistą trzeba się udać z okazami zebranymi tego samego dnia bądź niedawno zerwanymi i przechowywanymi w chłodnym oraz suchym miejscu. Nie należy jednak przetrzymywać grzybów dłużej niż dwa dni. Jak wyjaśnia Jaromir Ślączka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rzeszowie – „oceny grzybów świeżych można dokonać w każdej placówce sanepidu, gdzie pracują osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. W Rzeszowie tacy specjaliści pracują w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Klasyfikatorzy grzybów są również zatrudnieni na rzeszowskich targowiskach. Jeżeli chodzi o grzyby suszone oceny takiej może dokonać jedynie grzyboznawca”.
Zanim kupisz
Ci, którzy nie chodzą na grzyby do lasu, ale na okoliczne bazary również mogą być spokojni, że wybierają wyłącznie sprawdzone produkty. Kupując - czy to na targowiskach, czy przy drogach - warto zapytać sprzedającego o atest. Jak tłumaczy Jaromir Ślączka - „osoby kupujące grzyby świeże powinny zapytać sprzedawcę o to czy dokonał wymaganej oceny i uzyskał świadectwo. Świadectwo jest ważne przez 48h od wystawienia.”
Niepokojące symptomy
O tym, że prawdopodobnie grzyby nam zaszkodziły świadczyć mogą silne bóle brzucha, biegunki i wymioty. Często zatruciu towarzyszy też podwyższona temperatura. W takiej sytuacji trzeba się jak najszybciej skontaktować z lekarzem. By przyspieszyć dokładną diagnozę, warto wziąć ze sobą grzyby, które spożywaliśmy bądź resztki konsumowanego dania.