Otwórz się na eksperymentowanie
Kreatywność w gotowaniu nie zrodzi się sama. Aby zastąpiła nudę, trzeba dać głowie przestrzeń na nowe pomysły. A te powstaną szybciej, jeśli zaczniemy się w czymś inspirować. Czym dokładnie? W książkach kucharskich, a nawet w sieci na wyciągnięcie ręki jest sporo przepisów, propozycji na ciekawe, smaczne dania. Odszukanie pomysłów jest dziecinne proste, jednak wielu z nas tego nie robi. Nierzadko bowiem mamy nie lada problem z określeniem, co chcemy zjeść, na jakie danie mamy ochotę. Sprzyja temu dotychczasowa jałowość potraw, która spłyca wyczucie na bodźce smakowe. Przyzwyczajeni, że wiele dań smakuje podobnie, nie motywujemy się do poszukiwań czegoś nowego. Co można zrobić? Ważne jest, aby wsłuchać się nieco w podszepty naszego ciała. Czasami daje ono sygnały, że brakuje mu określonych substancji odżywczych — a niedobory, przy monotonnym menu, nie są żadnym zaskoczeniem. Rozdrażnieniem, brakiem koncentracji, drętwieniem kończyn może objawiać się niedobór witaminy B12 i żelaza. Uwzględnienie w menu np. wątróbki drobiowej z dodatkiem siekanej pietruszki może być pomocne. Z kolei bóle mięśni i stawów, spadki ciśnienia, osłabienie paznokci i włosów bywa związane z niedoborem białka. Walczyć można z tym poprzez włączenie do menu potraw na bazie jajek, fasoli, soczewicy czy dobrej jakości mięsa. Z kolei jeśli marzą się nam pyszne desery, jednak pilnujemy odpowiedniej masy ciała, z pewnością znajdziemy w sieci i taki przepis na serniczek, który nie zrujnuje efektów diety redukcyjnej, a ciasto będzie lekkie i pełne błonnika.
Zobacz, jak to robią inni
Jak zamówić catering? Dieta pudełkowa w Rzeszowie, Warszawie czy Poznaniu zwykle opiera się na podobnych zasadach. Najpierw trzeba zdecydować się na interesujący nas rodzaj menu. W dalszych krokach niezbędne jest wybranie czasu trwania cateringu oraz miejsce codziennych dostaw zestawu (zwykle pięciu) posiłków. Przyznać trzeba, że już sama wygoda takiego rozwiązania kusi, by z diety pudełkowej nie tak szybko rezygnować... Zawsze więc jest możliwość przedłużenia abonamentu lub wykupienia go jednorazowo np. aż na kwartał.
Ucieczka od monotonii w kuchni to przede wszystkim szukanie inspiracji. Zmiana nawyków kulinarnych, które do tej pory trzymały nas blisko znanych, ale mało atrakcyjnych potraw, idzie w parze z poszukiwaniem pomysłów na własną rękę bądź oddaniem sprawy w ręce profesjonalistów. Urozmaicony talerz to lepsze zdrowie — warto o tym pamiętać!
Komentarze
Zaloguj się aby móc dodać komentarz